Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон разследва Starbucks, Amazon и Google за заобикаляне на данъци

Най-голямата верига за кафе в света не е плащала корпоративен данък във Великобритания през последните 3 години

Лондон разследва Starbucks, Amazon и Google за заобикаляне на данъци

Starbucks в Лондон. Снимка: Ройтерс

Британски законодатели ще разпитат директорите на Starbucks, Google и Amazon за това, как са успели да платят едва минимална част от данъците си във Великобритания при условие, че са генерирали продажби на Острова в размер на милиарди долари, съобщава Ройтерс.

Директорите на въпросните корпорации са били поканени да коментират ситуацията в светлината на нарастващото обществено и политическо безпокойство във връзка със съмненията за умишлено избягване на данъчното облагане от страна на големи международни компании.

„Трудно е да убедим обикновените граждани, че това е честно“, казва Маргарет Ходж, депутат от опозиционната лейбъристка партия.

„Това изключително много ядосва хората в сегашния фискален климат“, допълва тя, визирайки бюджетните икономии, които британското правителство е принудено да налага.

Миналата седмица Великобритания и Германия обявиха, че ще поискат от страните от Г-20 да принудят големите мултинационални компании да плащат „справедлива част“ от данъците в страните, където реализират продажбите си.

Starbucks не е плащала корпоративен данък във Великобритания през последните 3 години.

За последните 13 г. най-голямата верига за кафе в света е платила на Острова данъци за едва 8,6 млн. британски лири, при продажби от 3,1 млрд. лири за същия период.

Продажбите на Google през 2011 г. във Великобритания са възлизали на 4 млрд. долара. Въпреки това британското подразделение на интернет гиганта е платило данъци за едва 3,8 млн. лири.

Компанията избягва данъчно облагане във Великобритания като пренасочва продажбите си извън САЩ към подразделението си в Ирландия.

Данъците, които Amazon е платил във Великобритания през миналата година възлизат на едва 1 млн. лири. Британските продажби на компанията обаче се равняват на между 5,3 млрд. и 7,2 млрд. долара.

Amazon избягва британските данъци като пренасова европейските си продажби през подразделението си в Люксембург.

По статията работи: Георги Стоянов

Последни новини

Още по темата

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Новината да се прати на Парламента и г-н Дянков!
1
 
2
 
3
space-man до: Gorgo
преди 5 години
Няма профилна снимка
Много елементарно го правят. Ако едно кафе ти е 3 евро, например. Доставката идва от подходящо избрана страна на 2.50, и на тях от продажба им остава само 0.50 цента. големият марж остава извън страната на консумация на този елексир. Все пак в едно кафе няма нищо повече от лъжичка кафе и, вода и една чашка, която, най вероятно идва от Китай също на космическа цена и се явява разход, с което се стопява мижавата печалба. Начини колкото щеш.
0
 
3
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
При случая с Амазон и Google където продажбата е по интернет е ясно как го правят и няма нищо незаконно. Но продаването на кафе е интересно как се фактурира през Дъблин? Може да има някаква врътка, като си регистрираш апаратите за кредитни карти в друга държава и дори и да плащаш в Лондон да се минава през пос терминал от Ирландия. Доста е интересно?
0
 
3
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Интересно, дали немските и др. хипермаркети плащат корпоративна печалба в България. Има над какво да мисли Дянков.

Още от Европа
Конте получи мандат да оглави коалиционно правиттелство в Италия