Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia

Италианският борсов оператор се оценява на между 3 и 4 млрд. евро, но правителството в Рим гледа на него като на стратегически актив

Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia

Борсата в Милано. Снимка: Bloomberg L.P.

Лондонският борсов оператор London Stock Exchange Group Plc стартира ексклузивни преговори с европейския борсов оператор Euronext NV за евентуалната продажба на италианското си дъщерно дружество Borsa Italiana и платформата за облигации MTS, съобщи LSE в петък в Лондон.

Още по темата

В надпреварата за Borsa Italiana са и листнатият на Dax германски оператор Deutsche Börse и швейцарската борса Six, които са подали оферти, припомня Bloomberg. Според запознати операторът на фондовата борса в Милано е оценен на между три и четири милиарда евро.

Лондонската фондова борса обяви в края на юли, че във връзка с прегледа на поглъщането на Refinitiv от Европейската комисия стартира разговори за продажбата на платформата MTS или за целия италиански борсов оператор. Но това не означавало, че ще има и трансакция, каза тя тогава. През юли европейските антитръстови регулатори временно прекратиха проверката си на офертата на Лондонската фондова борса за придобиване на аналитичната компания Refinitiv за 27 млрд. долара. Отлагането се налага, докато компаниите не предоставят необходимата информация. 

Още по темата


Euronext заяви в отделно изявление в петък, че заедно с италианския кредитор Cassa Depositi e Prestiti SpA са влезли в ексклузивни преговори с LSE и Intesa Sanpaolo SpA. Италианското правителство работи от месеци, за да върне в Италия собствеността на италианската фондова борса и сключи сделка, която включва държавния кредитор CDP и италианската банка Intesa Sanpaolo. Borsa Italiana се разглежда като стратегически актив в Италия поради собствеността си върху MTS SpA, платформа, използвана за търговия с държавни облигации.

През миналия месец Италия разшири правото на вето на своя орган за пазарен надзор Consob, за да покрие продажбите или покупките на дялове от над 10% в Borsa Italiana. Consob може да се противопостави на всяка сделка въз основа на „финансовата стабилност“ на плана за придобиване, се посочва в постановлението.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 20 октомври