IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Рюте оцеля след вот на недоверие

Бележки разкриват, че той е дал идея да се назначи на правителствен пост депутат, разкрил скандала, свалил управляващите в Нидерландия

10:43 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте оцеля след вота на недоверие в парламента в петък, насрочен заради скандал, който заплашва да провали усилията за формиране на ново правителство.

Вотът беше свикан заради твърденията, че Рюте се опитва да отстрани един от политическите си съперници, съобщава Bloomberg.

Сега се очаква Рюте да продължи преговорите за сформиране на четвъртото си правителство, след като решително спечели изборите на 17 март.

Въпреки че вотът на недоверие беше отхвърлен с мнозинство от 78 гласа, доверието в Марк Рюте пое сериозен удар. По време на дебата той беше обвинен в лъжа и задкулисни сделки, за да надхитри законодател, който е помогнал за разкриването на скандал за субсидии за отглеждане на деца. Това в крайна сметка свали правителството през януари.

„Ще продължа като министър-председател, но разбира се, ще се опитам да си върна загубеното доверие“, коментира Рюте след вота. „Изпратено ми е сериозно послание и аз го приемам“, допълва той.

Миналата седмица Марк Рюте отрече да е обсъждал преместването на християндемократическия депутат Петер Омцигт, който огласи скандала, на нов пост. В бележки, публикувани в четвъртък, обаче беше разкрито, че Рюте е дал идеята на Омцигт да му бъде даден правителствен пост.

Той ще продължи да изпълнява ролята си на служебен премиер, но скандалът усложнява способността му да създаде ново правителство. Сигрид Кааг, лидер на втората по големина партия в Нидерландия D66, заяви, че „не е очевидно, че Рюте ще поеме водеща роля в процеса на формиране“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още