IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Холандия се разпадна заради скандал с детски надбавки

Премиерът Марк Рюте ще остане на поста си до изборите на 17 март

17:24 | 15.01.21 г.
<p>
	Холандският премиер Марк Рюте.&nbsp;<em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Холандският премиер Марк Рюте. Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че правителството му ще подаде оставка, след като не успя да спечели подкрепа от коалиционните си съюзници в спор за детски надбавки, поставяйки началото на политическото противопоставяне преди изборите след два месеца, предава Bloomberg.

Рюте ще остане на поста като изпълняващ длъжността до изборите на 17 март и заяви, че разпадането на коалицията няма да попречи на усилията за борба с пандемията от COVID-19.

„Хората могат да очакват, че ще направим каквото е необходимо в националния интерес. Битката срещу коронавируса ще продължи“, заяви Рюте на брифинг в Хага.

Той допълни, че ще отиде директно на среща с крал Вилем-Александър в петък следобед, за да подаде официално оставка от името на правителството си.

Рюте подава оставка, след като парламентарна проверка от миналия месец установи, че бюрократи в данъчната служба неправомерно са обвинявали семейства в измама.

Според доклада от проверката около 10 хил. семейства са били принудени да върнат субсидии за десетки хиляди евро, което в някои случаи е довело до безработица, фалити и разводи, при безпрецедентна според авторите на документа несправедливост, отбелязва Ройтерс.

Много от семействата са станали мишени заради етническия си произход или двойно гражданство, съобщи данъчната служба миналата година.

Орландо Кадир, адвокат, представляващ около 600 семейства по дело срещу политици, заяви, че хората са били взети на мушка „в резултат на етнически профил от бюрократи, които са избрали чуждестранно изглеждащите им имена“.

Кризата настъпва в момент, когато Холандия се намира насред най-строгата си блокада заради COVID-19, а Рюте обмисля още ограничения на фона на ръста на заразените.

Сега въпросът е какво ще се случи с изборите, насрочени за март. Допитвания показват, че Народната партия за свобода и демокрация на Рюте би спечелила 43 места в 150-местната долна камара спрямо настоящите си 32 места, според данни на I&O Research от тази седмица, цитирани от Bloomberg.

Рюте се радваше на силна обществена подкрепа през цялата коронавирусна пандемия, която правеше четвърти мандат за 53-годишния либерал най-вероятната перспектива. Той ще остане като изпълняващ длъжността до сформирането на ново правителство след изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още