IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа вече не може да разчита на американската военна закрила

Според нея Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце

15:28 | 10.05.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа вече не може да разчита на САЩ за военна защита и трябва „да поеме съдбата си в свои ръце“.

Изказването на Меркел е продължение на тема, която тя засегна за първи път преди около година в отговор на политиката за „Америка на първо място“ на президента Доналд Тръмп и неговите нападки срещу европейските съюзници на Вашингтон в НАТО заради това, че – по думите му, харчат прекалено малко за отбрана.

Това е последният отговор на канцлера срещу държавния глава, който по-рано тази седмица заяви, че изважда САЩ от подкрепяното от Европа иранско ядрено споразумение.

„Не е вярно това, че САЩ просто ще ни защитават“, заяви тя по време на реч в германския град Аахен, цитирана от Bloomberg. „Вместо това Европа трябва да поеме съдбатаси в свои ръце. Това е задачата за бъдещето“, допълни тя по време на церемонията по удостояването на френския президент Еманюел Макрон с престижната награда „Карл Велики“.

Меркел заяви още, че редица международни конфликти се случват „на прага на Европа“, като също така изрази опасенията си за съществуването на риск от война между Израел и Иран. Заедно с Макрон тя призова двете страни да се въздържат от ескалация на напрежението в Близкия изток.

„Ескалацията от последните няколко часа ни показва, че е въпрос на война и мир. Единственото, което мога да направя, е да призова всички страни да упражнят сдържаност“, допълни канцлерът.

По-рано днес от германското министерство на външните работи определиха като „сериозна провокация“ иранския ракетен обстрел на окупираните от Израел Голански възвишения. Министерството също така предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация на напрежението между двете страни и призова за политическо уреждане на конфликта в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
Money
преди 5 години
Мощен Европейски алианс, един вид европейско НАТО, е възможен. И Германия може да финансира ядрото на подобна структура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Money
преди 5 години
Нашият интерес е да получим най-добра цена на газа. Сиреч диверсификация на доставките. Това не е трудно стига да се елиминират хората в България на ключови позиции, които работят за Газпром и против българските интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
То и затуй и западните балкани са им кат грахово зърно под eбалника ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
LaCosta
преди 5 години
Европа не може да поеме съдбата си в свои ръце, защото не е суверенен геополитически субект. Днешната обединена/завладяна Европа е създадена като американски протекторат след Втората световна война.А тези думи в устана на госпожата са сложени точно от американците, които в лицето на Тръмп обикалят цял свят, за да изкрънкат от всеки по някой милиард от продажба на въоръжение или от напасване на търговския дефицит чрез мита, санкции и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Противникът са всички, които не искат еврогейск@ федерална супердържава, хора като мен. Няма нужда нито от парламент, нито от съд в страсбург, нито от еврото за да си върви търговията както със страни във и извън Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 7
doba
преди 5 години
Меркелица съвсем се е объркала.От кого ЕС и Европа е заплашена, за да търси закрила от хАмерика???С Россия си нямаме проблеми, стига да си плащаме за нефта/газа.С Турция също, търговията да върви.Китай е далече и не може да е конкретна заплаха.#КОЙ е 'евентуалния противник'?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
ахам, както беше писал предишния немски външен министър Европа е сърна сред стадо от вълци. Интересното е друго - как можеш да тръгнеш да правиш най-голямата икономическа общност в света и да не ти минават през главата въпроси като опазване на граници, армия, обща юрисдикция, полиция, общ президент, мин. председател и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 5 години
тоя конкретно си е чист ид.иот :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
MarginCall
преди 5 години
Точно така. Но защо да спираме до там? Нека ликвидираме и държавите, областите, общините, градовете и селата, кварталите, панелките и етажната собственост, и в крайна сметка - семейството, като най-малка единица. Тогава студиоааа, ще останеш сам да си правиш каквото си искаш. И като дойде някой по як от теб и ти отвърти два шамара, ще можеш да се оплачеш на Арменския поп, фигуративно казано. Аман от нихилисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Веднъж и аз да съм съгласен с другарката меркел - трябва да се ликвидира ес, ецб, европарламента и еврокомисията и европейците трябва да поемат съдбата си в свои ръце, а не всички решения да се вземат от евробюрократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още