IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа вече не може да разчита на американската военна закрила

Според нея Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце

15:28 | 10.05.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа вече не може да разчита на САЩ за военна защита и трябва „да поеме съдбата си в свои ръце“.

Изказването на Меркел е продължение на тема, която тя засегна за първи път преди около година в отговор на политиката за „Америка на първо място“ на президента Доналд Тръмп и неговите нападки срещу европейските съюзници на Вашингтон в НАТО заради това, че – по думите му, харчат прекалено малко за отбрана.

Това е последният отговор на канцлера срещу държавния глава, който по-рано тази седмица заяви, че изважда САЩ от подкрепяното от Европа иранско ядрено споразумение.

„Не е вярно това, че САЩ просто ще ни защитават“, заяви тя по време на реч в германския град Аахен, цитирана от Bloomberg. „Вместо това Европа трябва да поеме съдбатаси в свои ръце. Това е задачата за бъдещето“, допълни тя по време на церемонията по удостояването на френския президент Еманюел Макрон с престижната награда „Карл Велики“.

Меркел заяви още, че редица международни конфликти се случват „на прага на Европа“, като също така изрази опасенията си за съществуването на риск от война между Израел и Иран. Заедно с Макрон тя призова двете страни да се въздържат от ескалация на напрежението в Близкия изток.

„Ескалацията от последните няколко часа ни показва, че е въпрос на война и мир. Единственото, което мога да направя, е да призова всички страни да упражнят сдържаност“, допълни канцлерът.

По-рано днес от германското министерство на външните работи определиха като „сериозна провокация“ иранския ракетен обстрел на окупираните от Израел Голански възвишения. Министерството също така предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация на напрежението между двете страни и призова за политическо уреждане на конфликта в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 5 години
не им задавай такива въпроси, че трябва да мислят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Реториката на Меркел е намек към германците, че ще трябва да отворят портфейла си и да ръснат някое евро за отбрана. Така кака изпълнява повелята на дядо Тръмп. Нали преди две седмици беше при него на килимчето, да го моли за Иран,а в замяна обеща да налее в отбрана. А що се отнася до фразата да поеме съдбата си в свои ръце... древните римляни са казали "Fortuna non penis, mano ous non venis" в превод "Съдбата не е п.нис, та да я хванеш с ръка."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Когато успееш да обясниш, какви гаранции имат западноевропейците че парите на техните деца няма да бъдат окрадени в България(програми за усвояване колкото искаш), тогава ще получиш и адекватен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
Как така чужд интерес. Всичко е в общ интерес, за общите ценности :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 5 години
Мадам Меркел откри топлата вода !!! sehr gut Frau Merkel...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
DELCHO SMOKA
преди 5 години
Не че е възможно да стане да има общоевропейска армия, но чисто принципно и само на теоретично ниво, какви интереси би защитавала една подобна армия? Ако приемем, че хора като Меркел и Макрон НЕ защитават интереса нито на масовия германец/французин, нито на масовия европеец, какво би станало ако в ръцете си тези хора имат ресурса на някаква армия. По всяка вероятност би се оказало, че български деца би следвало да ходят да се бият и умират, защото някой "хуманист" е решил, че някъде трябва да се въздава демокрация.Императоре каква ти е гаранцията, че ако утре има армия на ЕС, същите тези хора, които привидно ненавиждаш, няма да РЕШАВАТ какво тя всъщност да прави? Каква ти е гаранцията, че български деца няма да умират за нечий чужд интерес? Ако западното ядро на ЕС в защита на някакъв свой интерес реши да обяви някому война, ще може ли България да обяви неутралитет ако има обща армия и ЕС се е превърнал в квзи държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Императорът
преди 5 години
Никой не е длъжен да ни защитава... отделен въпрос - кой да ни защити от самата тази яловица, дето покани орди талибанци и нигъри тука - и от нейното идиотство и предателство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още