IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смирената Меркел във Вашингтон

Този път канцлерът отказа да поучава американския президент да се придържа към международните правила и общите ценности

09:00 | 30.04.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Този път Ангела Меркел се отказа да поучава американския президент да се придържа към международните правила и общите ценности. Нещо, което френският президент вече направи - в пламенната си реч пред американския Конгрес миналата сряда (25.04.). По време на своята визита в Белия дом канцлерът предпочете да заложи на друго: тя многократно подчерта, че решенията са в ръцете на Доналд Тръмп. И само в неговите ръце, пише Михаела Кюфнер за Deutsche Welle.

Тръмп прие с явно доволство това признание от устата ѝ. Още повече, че след избора му за президент тя беше отправила като поздрав към него кратко нравоучение относно задълженията му към човешките права. Но това вече е история. 

"Решението е в ръцете на президента", каза Меркел, когато стана дума за изключването на ЕС от наказателните мита върху стоманата и алуминиума. Впрочем, срокът за това изтича на 1-ви май. Европейските ответни мерки вече са подготвени. Заплахата от търговска война е само на един туит разстояние.

Още преди излитането на канцлерския самолет в посока Вашингтон, Берлин се беше примирил. Летвата на очакванията беше свалена ниско. Работната среща, продължила два часа и половина, изглежда успешна дори и само поради това, че този път нямаше неловки моменти. Другояче се развиха събитията преди година, когато Тръмп просто игнорира канцлера и не ѝ подаде ръка пред телевизионните камери. Оттогава насам всички опити за нещо като равностоен диалог бяха обречени на провал.

Ето защо този път Меркел промени стратегията си. Показа се отстъпчива, за да може все пак да се опита да избегне катастрофата с наказателните мита.

Що се отнася до споразумението с Иран, европейските политици се опасяват, че ако до 12 май Тръмп излезе от него, с това би настъпил и неговият край. Нещо, което би имало опустошителни последици за региона и което би разрушило доверието в дипломацията.

Във Вашингтон стана съвсем ясно, че Макрон и Меркел са съгласували как да разпределят усилията за спасяването на това споразумение. Още преди визитата си в САЩ Макрон и Меркел изразиха в Берлин загрижеността си относно конвенционалната ракетна програма на Иран.

Във вторник Макрон направи първата стъпка и предложи на Тръмп "ново споразумение" в допълнение към съществуващото. Броени дни след това, при срещата си с Тръмп, и Меркел на свой ред изтъкна, че трябва да се направят допълнителни договорки, тъй като сегашното ядрено споразумение не било достатъчно. 

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
хубаво си обяснил, сега моля те обясни защо на теб ти се появиха топки на брадичката ? дано печелиш добре с тях, щото хич не ти тичат на зурлата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
А ето и коментара на Джон Болтън. Иска им се на американците Ким да си изхвърли ракетите и после здрасти Ким ела се запознай от първо лице с въжето. Или и този път е различно :)http://focus-news.net/news/2018/04/29/2516408/dzhon-boltan-denuklearizatsiyata-na-libiya-e-model-za-severna-koreya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Виж сега. По принцип си прав, но човек не се ражда с топки, особено в случая на Меркел. Топките порастват с времето. Все пак от 70 години си окупиран и топките ти растата по-бавно. Още повече трябва да си осигуриш и подкрепа на някой по-топчест съсед. Виж Ким какво прави. Преди да се вид с Мун отскочи за всеки случай до Китай, а негови хора се видяха и с Лавров, не че Ким няма топки, ама ей така за всеки случай, да провери дали топките са му на място. Какво каза Ким оня ден: денуклеризация на целия Корейски полуостров, т.е. като види гърба на американците тогава и той ще се денуклеризира, а още по-добре ще е ако сподели и ядрените си технологии с Южна Корея.Оня ден Джон Болтън какво каза: "Денуклеризацията на Либия е моделът, по който да се денуклеризира Северна Корея". Знаем какво се случи след денуклеризацията на Либия. Светът още си плаща за либийската авантюра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Другарката Меркел, коя продължава да наводнява Германия с мигранти няма да скъса канцлеракт и ще продължи да е васал на окупатора си.Военните бази ще разкара този, който има:- Топки.- Смелост да затвори медии и НПО-та.- Да разкара военните бази.- Да назначава висши военни без да иска разрешение от Малобритания или САЩ.- Да обясни на деееебелизиращия се германец, че иска да отхвърли васалитета..... и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Смирено си одобри СП2. Смирено ще подкрепи и китайския копринен път :)Смирено потвърди, че всеки си е виновен за това, което си надроби. Всъщност очаквам скоро смирено да помоли американците да упаковат самолетчетата си и да напуснат Рамщайн. То бива окупация 60-70 години, ама накрая писва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
bghighlander
преди 5 години
Щяла да съветва, да бе! А канцлер акт? Да няма шамари после! :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
" Смирената Меркел във ВашингтонТози път канцлерът отказа да поучава американския президент да се придържа към международните правила и общите ценности"Фанфари за втората най-древна професия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още