IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис: Гърция няма да приеме нови строги условия от ЕС

Според гръцкия премиер страната му е много по-зряла след дълговата криза и ще създаде собствен дневен ред с реформи

10:12 | 05.07.20 г. 14
<p>
	Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че няма да приеме строги условия от Европейския съюз за използването на извънредната помощ за преодоляване на последиците от коронавируса, което е знак за предстоящите трудни преговори между лидерите на блока по предложения възстановителен фонд на стойност 750 млрд. долара, предава Financial Times.

Мицотакис каза в интервю за изданието, че няма да подкрепи връщане към строгото и непопулярно наблюдение на страната му, наложено от „тройката“ ЕС, Европейската централна банка и МВФ по време на дълговата криза, „принуждаването ни да правим реформи“, въпреки че „никога не е имало вътрешни изкупувания“.

„Гърците станаха много по-зрели и искаме да осъществим собствени реформи“, отбеляза Мицотакис.

Швеция, Финландия, Дания и Холандия се противопоставят на плановете на Европейската комисия за възстановителния фонд и настояват т. нар. „условност“ да бъде приложена за парите от ЕС, за да се гарантира, че те ще бъдат харчени за подобряване на конкурентоспособността. Германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепя възстановителния фонд, твърди, че парите трябва да се използват като „гарант за бъдещето“ на всяка икономика.

Мицотакис заяви, че шестмесечният преглед на икономическото представяне, осъществен от Европейската комисия, е бил достатъчен. „Не мисля, че са необходими допълнителни строги условия“, каза още той и допълни, че всяка южна страна членка на ЕС ги смята за „политически неприемливи“.

Въпреки че икономиката й беше близо до срив преди пет години, а обществените услуги бяха подложени на големи съкращения въз основа на няколко последователни програми за строги икономии, Гърция изненада мнозина с ефективното си справяне с коронавируса. Към началото на юли страната е регистрирала 192 смъртни случая от COVID-19 и 3432 потвърдени случая.

„За мен беше напълно ясно, че в някакъв момент трябва да преминем към режим на пълна блокадата. И моето политическо решение беше да го направим по-скоро, отколкото по-късно“, заяви Мицотакис.

Той допълни, че след десет години на строги икономии не можел да позволи на отслабената здравна система да бъде пренатоварена, но бил „приятно изненадан“ от системата, която неговата дясноцентристка партия „Нова демокрация“ отдавна иска да преструктурира.

Наближава една година, откакто Мицотакис взе властта от крайната левица, като обеща връщане към подкрепящи бизнеса реформи, за да заздрави възстановяването на Гърция от дълговата криза.

Оттогава пандемията нанесе удар на икономиката на страната и рязко увеличи дълговото й бреме. Същевременно той трябваше да се справя с „агресивното поведение“ на Турция, която разгневи Атина с претенциите си за суверенитет върху части от Източното Средиземноморие и отприщването на нова вълна от мигранти в Гърция по-рано тази година.

Мицотакис призна, че за Гърция е било благоприятно, че вирусът се появи през зимата, когато страната му приема малко чуждестранни посетители, но заяви, че щял да наложи същата блокада, ако пандемията беше достигнала връхната си точка през летния сезон.

Въпреки късмета си гръцката икономика може да се свие с 10% тази година, което е най-големият спад в страна членка на ЕС, заради зависимостта й от туризма, сочат данни на Европейската комисия.

Гърция ще приеме само малка част от 33-те милиона посетители миналата година, заяви Мицотакис. Но хората ще превърнат Гърция във „водещия си избор“, когато разберат подготовката, която е направило правителството, включително случайни тестове, капацитет за диагностика дори на по-малките острови и удвояване на леглата в интензивните отделения, допълни той.

Възстановяването на Гърция от дълговата криза беше стимулирано от ръста на броя на туристите и инвестициите в луксозни хотели и курорти. Процъфтяващият преди време сектор, който съставлява около 20% от брутния вътрешен продукт, сега e силно уязвим. Има ли планове Мицотакис за диверсифициране на икономиката?

“Имаме много агресивен дневен ред с реформи“, заяви гръцкият премиер. Той ще бъде съсредоточен върху „зеления и дигиталния преход“ и насърчаване на инвестициите отчасти чрез програма за приватизация.

Съживяването на икономиката ще зависи също от подобряването на бизнес климата, намаляването на бюрокрацията, засилването на правовата държава и прамяната на поведението на гръцките олигарси, казват анализатори.

Мицотакис, който е учил в Харвардския университет и е бивш служител на консултантската компания McKinsey, се определя като подкрепящ бизнеса „технократ“ за разлика от пламенния си предшественик антикапиталист Алексис Ципрас, който тласна Гърция до ръба на излизане от еврозоната през 2016 г.

Но въпреки поетия път към модернизация опоненти на Мицотакис откриват признаци на традиционната близост на гръцката десница до големи бизнес интереси, които опетняваха имиджа й десетилетия наред. Приети през последно време промени в Наказателния кодекс наложиха строги времеви ограничения на прокурорите, разследващи финансови престъпления, извършени по време на дълговата криза или за замразяването на активите на заподозрените.

Мицотакис отхвърли критиките, като заяви, че има достатъчно време за разследване на престъпленията. „Ние сме шампиони по гарантиране, че върховенството на закона се спазва в Гърция“, каза той и обвини администрацията на Ципрас в намеса в съдебната система.

Коронавирусната криза може да е попречила на амбициите на Мицотакис да съживи гръцката икономика, но тя му е помогнала да затвори страницата на популизма, на който страната му стана първата жертва с идването на власт на Ципрас през 2015 г., каза гръцкият премиер.

След кризата се появи „възобновено усещане за доверие в политиката, институциите и технократите“, което ще даде на правителството му легитимност да продължи с реформите от дневния си ред, допълни той.

„COVID-19 дискредитира много хората, които вярват, че има лесни и прости решения на сложни проблеми, и тези, които винаги искат да държат някого отговорен за собствените си недостатъци“, заяви Мицотакис. „Това не работи, когато трябва да спасяваш животи ежедневно и мисля, че хората го разбират, не само в Гърция, а и на глобално ниво“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка Серафима явно е в краен стадий, вкара лъжи на камари в комбинация с разпенени обиди.Ееех, съжалява тя, сега ако имаше "народен" съд...Чак пяна и избива на устата.Дригарко комсомолка, преди да тръгнете да плюете по България, че сме на едни от последните места в ЕС, дали видяхте, че доходите в България са горе-долу двойно по-големи от Расийка? Същатата тая Расийка със същото това ботоксно джудже начело, на което така симпатизирате? Това са камъни във вашата градина, другарко комсомолка, защото тези, дето са на последни места в ЕС имат двойно по-големи доходи от уж великата Расийка?!? Ами то чак смешно става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
На тези ***, които ЗЪБ не могат да обелят по същество, а само обиждат и гонят, ще им кажа с езика на премиера ни "АЙДЕ чупка към Хамерика, като толкова я харесвате. Ама дали тя би ви харесала?"Била съв в Москва, Новосибирски, Таджикистан и по-дълго време в САЩ - в 8 щата по тяхна покана. Никъде освен в бедна и проста БГ не ме вземат за комсомолка, макар че не зная кое е ироничното тук. Иронията сте вие - ПЛОСКИ, ЖАЛКИ. Нима мислите, че като гололсовно и просташки говорите срещу всякакава критика, правите добро на родителите и децата си? Нима не ви е срам, че сме по ВСИЧКИ ВАЖНИ показатели на последно място в ЕС? Снимките на премиера ни шестват по света. Ето днешно заглавие в този сайт:"България е единствена в ЕС без ръст в търговията на дребно през майНа годишна основа страната ни отбелязва и най-голям спад в Европейския съюз - с 20,4%".Чакам отжговор по същество от човека с руската фамилия Другаря Ватников. От Стоян Петров НИЩО не чакам.Досадни сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Хайде *** да се изнасят към Расията. Нямаме нужда от национални продажници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Такива, като другарката Серафима са ясни, плюе по държавата за доходите, плюе по правителството заради корупцията, но в същото време подпиква от кеф и се кланя на Джуджето с ботокса от Масква, нищо, че там заплатите горе-долу двойно по-ниски, а корупцията на извънземно ниво!Тия комсомолки не плюят, защото искат да излекуват корупцията, а защото искат да дибутат свой човек там, някой гьон на конци от сорта на зеления чорап Десо Радев.Това е цялата работа, ако някой си мисли, че е от алтруизъм, много се е объркал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Не сте ми интересни, господа ***. Няма да ви отговарям на вашите "високо издържани научни анализи", каквито всъщност не прилагате. В бедна духом България щом не отговаряш на мнението на някого, хвалещ сегашното (хубаво че избягвате думата комунизъм - 90% са такива), значи са комсомолци, социалисти (деликатно казано) и т.н. Я се вижте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарко комсомолка, утре до вашата снимка слагат друга снимка, на която има изваден труп от гробището и тълпата *** веднага слага линк между двете снимки?Още едно доказателство, колко елементарен и глyпав *** си, банкнотите от 500 евро са най-проследяемите банкноти в света!Явно си мислите, който и да било премиер ще събира пачки и кюлчета подкупи през деня, а вечер ще ги изсипва в чвкмеджето??! Аман от слабоуми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарко Серафима, живееща още с бригадата през 1979та, където денем събирала мушмули, а вечер се криела в стария фургон със секретаря по политическата част, освен някакви плювни по България, на които всички копейници пригласят като папагали, нещо смислено ще се чуе ли от теб? Един дол дренки сте и ти и ония двамата глyпци вовата инженерчето, изключително лимитирани интелекти, но напомпани с опорки, лъжи и глупости.Типични пенсионирани комсомолци, дупeблизци на Малкото Пу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
От написаното от вас разбирам, че не сте наясно с генезиса и развитието на кризата в Гърция. И че ЕС ВЪОБЩЕ не знаеше накъде върви Гърция, към кого натрупа дълговете , а за неговите контролни функции да не говорим. Ако са много наясно, ще се хванат за главата с така нареченото усвояване на фондовете им у нас. Оставате на ниво, което изнася на някои - колко са нагли гърците да искат пари (а живеят "яхара"). Но аз имах предвид куража на министър-председателя (освен да се гняви и вечеря с Началниците) да защитава национален интерес. Засега ви предлагам да не ги упрекваме в наглост, арогантност и нахалство, докато сме втрещени от нашия върховен политик на джипа или проснал се напреко на леглото в съседсство с кюлчета злато, 500-еврови банкноти и ГОЛ пищов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
НаСеpaфима е зомбиран социалистически ***. Досега не е написала нито един конструктивнен коментар, всичко което цели е да нaCepе на управляващите, за да си изпълни комсомолското поръчение. На такива няма смисъл да се отговаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Какво значи да имаш гръбнак? Това да настояваш едни хора да ти подарят едни пари, означава ли че ти имаш гръбнак а те нямат? Не е ли това наглост, арогантност и нахалство? Не са ли такива всички южни нации? Колкото до гнусното поведение на БайГаньо-премиер се замислих, а кой го харесва и го избира? Вероятно БайГаньо-избирател?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още