Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Moody's понижи рейтинга на дълга на Турция заради растящите рискове

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше сведен до В2

Moody's понижи рейтинга на дълга на Турция заради растящите рискове

Снимка: Bloomberg LP

Moody’s Investors Service понижи рейтинга на дълга на Турция, като се позова на нарасналите външни уязвимости на страната наред с ерозиращите фискални буфери и институционални предизвикателства, предава Bloomberg.

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше понижен на В2 спрямо В1 в петък, което я поставя наравно с Египет, Ямайка и Руанда. Компанията запази негативните перспективи пред Турция, като отбелязва, че фискалните показатели може да се влошат по-бързо от очакванията в момента.

„Външните уязвимости на Турция е все по-вероятно да кристализират в криза на баланса на плащанията“, коментират анализаторите на Moody’s Сара Карлсън и Ив Льоме. „Рисковете за кредитния профил на Турция нарастват, а институциите в страната изглежда не желаят или не искат да отговорят ефективно на тези предизвикателства“, допълват те.

Още по темата

Брутните резерви с чуждестранна валута без златото са намалели с над 40% тази година до 44,9 млрд. долара към 4 септември, което подлага на натиск способността на страната да задържи баланса на плащанията си, считат анализаторите. Moody’s предупреждава също за растящите геополитически рискове.

S&P Global Ratings определя дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута на Турция ва B+, а Fitch Ratings на ВВ-.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска