IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Транзитът на газ през Украйна няма да бъде продължен при наличие на правни искове

Все още няма никакъв напредък в преговорите между Киев и Москва, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

18:10 | 05.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газовите споразумения между Русия и Украйна, в това число и транзитът на руски природен газ през украинска територия, едва ли ще бъдат възможни при наличието на правни искове между Москва и Киев, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

Той добави, че "нищо не се е променило откакто (руският) президент (Владимир) Путин заяви становището си по този въпрос на пресконференцията в Будапеща."

На 30 октомври Путин посочи в Будапеща, че Москва и Киев трябва да сведат взаимните претенции в газовия спор до нула.

Украинската държавна газова компания "Нафтогаз" подаде нов иск срещу „Газпром“ до Арбитражния съд в Стокхолм през миналата седмица, според който на руския газов гигант трябва да бъде наредено да преразгледа тарифите за транзит на газ и да плати общо 12,248 млрд. долара под формата на компенсации.

Последният кръг от тристранните консултации между Русия, Европейския съюз (ЕС) и Украйна относно транзита на газ към Европа се проведе на 28 октомври в Брюксел. Според резултатите от срещата страните за първи път от 2014 г. започнаха да говорят за възобновяване на директните доставки на руския газ за Украйна. Следващият кръг от тристранни консултации е планиран за ноември.

След срещата зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар за Енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че Русия и Украйна трябва да подходят с по-голямо чувство на неотложност към разговорите за транзит на природен газ за Европа.

„Моето послание днес и във всичките останали срещи остава същото - времето лети. И като се има предвид крайният срок, трябва да има ясно чувство за неотложност “, посочи Шефчович по време на пресконференция след срещата, изразявайки своето разочарование от липсата на напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 16
Onia
преди 4 години
На българите най им е важно нещо да не пострада РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
dakl
преди 4 години
Както е казано в Библията-блаженни са верующите и тяхно е царството небесно. Газохранилищата в ЕС са напълнени на 96% от капацитета им, следователно Европа не е заплашена от дефицит на гориво през зимата, плюс това Русия разполага с достачна количество с втечнен газ с който би могла да запълни евентуални липси, до няколко месеца окончателно ще бъде завършен газопровода Северен поток 2 и освен това след 20 дни влиза в търговска експлоатация газопороводът за Китай " Силата на Сибир". Следователно доста страни и политици ще бъдат сериозно разочаровани в очакванията си да бъде нанесено геополитически поражение на РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още