IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Не искаме допълнителни икономии за Гърция

Институцията влезе в обяснителен режим след сериозно разминаване между прогнозите й и оценките на Европа за гръцката икономика

11:50 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) не иска допълнителни икономии за Гърция, съобщава AnaMpa. Институцията влезе в обяснителен режим, след като публикува пълен доклад и своя прогноза за развитието на страната.

В нея икономическият растеж за 2018 година е коригиран - от 2,4% на 2,6%, но е записано и очакване за първичен бюджетен излишък от 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП). В същото време обаче целите на европейските институции са за излишък от 3,5 на сто.

Разминаването веднага предизвика редица въпросителни в Атина, особено на фона, че страната се готви за третия преглед на спасителната програма.

Именно споровете между европейските кредитори и МВФ за устойчивостта на гръцките дългове и като цяло за способността на икономиката да излезе от тежката криза в следващите години удължиха с месеци втория преглед по програмата.

"Катимерини" отбелязва, че разминаванията в прогнозите са проблем не само за Атина и възможността да бъдат наложени нови икономии, а и за европейските институции, които трябва да решат дали да се съобразяват с мнението на Фонда или не. От това зависи дали МВФ ще продължи да участва в спасителната програма за Гърция.

Изданието припомня, че Европа и МВФ успяха да намерят компромис през лятото при втория преглед на програмата, но не е ясно дали кредиторите от Стария континент няма да ревизират оценките си, за да запазят Фонда в програмата. Това може и да се превърне в сериозен проблем за гръцкото правителство, защото МВФ искаше още намаления на пенсиите и увеличаване на данъците в южната ни съседка.

Европейските кредитори засега са склонни да не предприемат веднага тези стъпки, а само ако Атина не успее да изпълни заложените цели. Тогава ще влезе в сила автоматичният механизъм за орязване на разходите и мерките ще бъдат приложени съответно през 2019 година и 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още