Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ остава на позицията си за неустойчивост на гръцкия дълг?

Фондът може да остане само консултант в спасителната програма за Атина, пишат гръцки медии

МВФ остава на позицията си за неустойчивост на гръцкия дълг?

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) няма да промени позицията си, че гръцкият дълг е неустойчив, пише "Катимерини", позовавайки се на свои източници. Фондът ще разгледа ситуацията в южната ни съседка на свое заседание на 20 юли.

Според източниците на гръцкото издание МВФ е приложил различни сценарии за дълговете на Гърция. При всеки един от тях обаче те са оставали неустойчиви.

Още по темата

Мнението на МВФ за задълженията на Гърция скара кредиторите на страната преди месеци. Фондът настоява за облекчаване на дълга, а според останалите институции страната ще успее да се справи с тази ситуация, ако изпълни всички очаквани реформи и продължава да реализира бюджетен дефицит.

Заради разногласията МВФ в момента е част от третата спасителна програма за Гърция, но не отпуска средства за финансирането й.

Според основния сценарий за Гърция през 2030 година на страната ще е необходим 20% от брутния вътрешен продукт (БВП), за да погаси своите задължения.

Ако останалите кредитори на Атина не решат, че страната има нужда да получи облекчения на дълга, МВФ може да остане само консултант по спасителната програма до нейния край през август 2018 година, посочва още "Катимерини".

В своите анализи институцията вижда и слабости в кредитната система, сочейки че банките вероятно ще имат нужда от допълнителни 10 млрд. евро подкрепа.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Дейвис: Вероятно ще постигнем споразумение с ЕС, но сме готови и за провал