Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Надеждите за възстановяване окрилиха европейските борси

Положителните икономически данни повлияха на инвеститорските настроения

Надеждите за възстановяване окрилиха европейските борси

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейските борси завършиха сесията във вторник с повишения при подновяването на търговията след провеждането на Великден в католическия свят,. Добрите настроения по света бяха подкрепени от положителните икономически данни от САЩ и Китай, пише CNBC.

Таблица: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,7% нагоре. Секторът за основни суровини поведе ръстовете, изкачвайки се с 1,8%. Всички сектори освен телекомуникационният и петролният се озоваха на зелено.

Голямата корпоративна новина в Европа днес беше оттеглянето на висши мениджъри на Credit Suisse и намаляването на дивидентите и бонусите. Швейцарската банка заяви, че е понесла удар за 4,7 млрд. долара от сагата с Archegos Capital Management.

Сегаз а първото тримесечие банката очаква загуба преди данъци в размер на около 900 млн. швейцарски франка (960,4 млн. долара). До средата на сутрешната търговия акциите на компанията бяха на червено.

Междувременно Международният валутен фонд повиши прогнозата си за ръста на световната икономика, но предупреди, че остават предизвикателства, предвид различните темпове, с които тече ваксинационната кампания в отделните държави.

Сега организацията очаква световната икономика да нарасне с 6% през 2021 г. Прогнозата през януари беше за 5,5%.

На корпоративния фронт датският производител на болнично оборудване Ambu записа 6,5% ръст на стойността на акциите си и се озова на върха на Stoxx 600 до средата на следобеда. Белгийската компания Elia обаче преживя 5,9% понижение на цената на книжата.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС и Индия възобновяват търговските преговори, подтикнати от заплахата от Китай