IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в Турция продължава да тегне над европейските борси

Почти всички големи борси и сектори завършиха петъчната сесия на червена територия

19:51 | 17.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната сесия предимно на червена територия, тъй като продължаващата валутна криза в Турция кара инвеститорите да са предпазливи към по-рисковите активи, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,10% до 381,06 пункта, като почти всички сектори и основни борси финишират на негативна територия.

Германският бенчмарк DAX отписа 0,22% от стойността си и завърши сесията на ниво от 12210,55 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,08% до равнище от 5344,93 пункта. Само лондонският FTSE 100 постигна скромен ръст от 0,03% до ниво от 7558,59 пункта.

Технологичните компании в Европа бяха сред най-зле представилите се през деня, като книжата им поевтиняха с 2% след слабите прогнози от американската компания Applied Materials. Най-големият доставчик на оборудване за производство на чипове в света съобщи късно в четвъртък, че очаква печалбата му за настоящото тримесечие да намалее под очакванията на Wall Street. Това засили опасенията, че двегодишният бум в сектора на производство на чипове вероятно е към края си. Книжата на германската компания Siltornic поевтиняха с над 4% в петък.

Датската корабна компания A.P. Moller-Maersk съобщи, че ще се раздели с петролния си и газов бизнес и ще се листне на борсата в Копенхаген догодина, като се фокусира изцяло върху транспорта и логистиката. Книжата на компанията поскъпнаха с над 1,83% след обявяването на новината.

В същото време се очаква италианският оператор на рухналия мост в Генуа Autostrade per l'Italia да проведе извънредно заседание на борда на директорите идната седмица, за да обсъди инцидента, съобщи Ройтерс, като се позова на анонимни източници.

Компанията, 88% от която са собственост на Atlantia, беше въвлечена в политически спор заради концесията й за поддръжка на магистрала А10, след като мостът Моранди рухна във вторник. При инцидента загинаха 39 души. Книжата на Atlantia поевтиняха с 5,68% в петък, след като отписаха над 22% в предходната сесия.

В сектора на авиацията книжата на Air France отбелязаха спад от 3,09%, след като авиокомпанията потвърди, че Бен Смит е новият й главен изпълнителен директор. В четвъртък Air-France-KLM определи ръководителя на Air Canada за новия си шеф и така той стана първият чужденец, който оглавява компанията.

Пазарите остават главно под влиянието на валутната криза в Турция, като лирата отбелязваше рязък спад спрямо долара по-рано тази седмица, пораждайки опасения за разпространение и разпродажби на нововъзникващите пазари. Но впоследствие турската валута успя да се отлепи от историческото си дъно.

В същото време новината, че САЩ и Китай ще проведат първата си среща по търговския спор от юни следващата седмица разведри настроенията на пазарите.

В макроикономически план годишната инфлация в еврозоната се повиши с 2,1% през юли, което е над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Равнището на инфлацията може да е добра новина за ръководителите на ЕЦБ, които планират да прекратят програмата си за количествени облекчения до края на годината и евентуално да повишат лихвените проценти догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още