Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Никола Стърджън призова Лондон да преосмисли петролните и газови разрешителни

Шотландският първи министър се стреми да се сближи със Зелените като част от споразумението им за сътрудничество

Никола Стърджън призова Лондон да преосмисли петролните и газови разрешителни

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: Bloomberg L.P.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова британското правителство да преразгледа разрешителните за разработка на нови петролни и газови находища, няколко дни след като комисията по климата към ООН предупреди за тежките последици за планетата при липсата на драстични стъпки за намаляване на въглеродните емисии, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

„И двамата добре осъзнаваме значението на петрола и газа в продължение на много десетилетия - не на последно място по отношение на работните места - за икономиките на Шотландия и Великобритания“, пише Стърджън в писмо до британския премиер Борис Джонсън. Въпреки това „отговорът на тези предизвикателства - предвид неотложността на климатичната криза - не може да бъде правене на бизнес както обикновено“.

Писмото отразява нарастващия натиск върху Стърджън да поеме водеща роля в климата преди ключовите преговори на ООН в Глазгоу по-късно тази година. Тя също така иска да подобри своите позиции сред защитниците на околната среда, докато продължават преговорите за потенциална сделка за сътрудничество в шотландския парламент с независимите шотландски Зелените.

Стърджън поиска от британското правителство да преосмисли петролните и газовите находища, които са лицензирани, но все още не са разработени, като например проекта Cambo, който се намира западно от Шетландските острови.

Окончателно инвестиционно решение за находището, собственост на Siccar Point Energy Ltd. и Royal Dutch Shell Plc., се очаква по-късно тази година.

„Въпреки че търсенето на изкопаеми горива намалява и ние продължаваме да чупим рекорди по отношение на използването на възобновяема енергия, съветът на независимата Комисия по изменението на климата е, че ще продължим да се нуждаем от петрол и газ през следващите години“, посочва шотландското правителство.

Говорителят на Джонсън, Макс Блейн, заяви пред журналисти, че решението за разработване на Cambo е „основано на съществуващ лиценз, като не е лицензирано сега, но очевидно ще бъде част от енергийния микс в краткосрочен план, докато напредне преходът към възобновяеми източници".

Шотландските Зелени, за които Стърджън посочва, че могат да получат министерски постове като част от споразумението за сътрудничество, повториха искането си да бъде отнет лицензът на Cambo и да бъдат забранено издаването на нови разрешителни за разработка на петролни и газови находища.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия