Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвегия остава водеща по дял на електрическите автомобили и за 2018 г.

Според данните близо една трета от новите автомобили, продадени в страната миналата година, са били електрически

Норвегия остава водеща по дял на електрическите автомобили и за 2018 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Почти една трета от новите коли, продадени в Норвегия миналата година, са били изцяло електрически, което е нов световен рекорд на фона на усилията на страната да спре продажбите на коли, задвижвани с помощта на изкопаеми горива, до 2025 година, предаде Ройтерс.

За да намали въглеродните емисии и замърсяването на въздуха, Норвегия почти не облага с данъци електромобилите и предлага някои стимули като безплатно паркиране и зарядни станции в опит да насърчи прехода от дизелови и бензинови към електрически модели.

Независимата норвежка пътна федерация съобщи днес, че делът на електромобилите е нараснал до 31,2 процента от всички продажби миналата година спрямо 20,8 процента през 2017 година и едва 5,5 на сто през 2013 година, докато продажбите на дизелови и бензинови коли отчитат рязък спад.

Ръководителят на федерацията Йойвинд Сулберг Торшен предупреди на конференция, че предстои дълъг път, тъй като две трети от 148 000-те продадени автомобила в Норвегия миналата година се били хибриди или задвижвани от изкопаеми горива.

Данните утвърждават световната лидерска позиция на Норвегия по продажби на електромобили на глава от населението. Най-големият западноевропейски производител на петрол и газ се стреми да направи икономиката си по-зелена.

Според Международната агенция за енергията (МАЕ), която използва малко по-различна методология, включваща и плъг-ин хибридите, делът на "зелените" автомобили в Норвегия през 2017 година е бил 39 процента, на второ място е Исландия с 12 процента, а на трето Швеция - с шест процента.

За сравнение, електрическите коли имат дял от 2,2 на сто в Китай през 2017 година и 1,2 на сто в САЩ, сочат данните на МАЕ.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 юни