Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Нов еврорегламент ще ограничи маргарина в храните

Регулацията срещу трансмазнините ще влезе в сила от 2 април 2021 г.

Нов еврорегламент ще ограничи маргарина в храните

Снимка: Pixabay

Нов регламент ще ограничи промишлено произведените трансмазнини в храните от Европейския съюз (ЕС), съобщи Европейската комисия. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави възможности за по-здравословно хранене.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето, казва Комисията. 

Още по темата

Максималният лимит, който е наложен днес, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

Припомняме, че трансмазнините са промишлено преработени мазнини, като при хидрогенирането се добавя водороден атом. Маслата стават твърди и по-трайни и след това се влагат в маргарини, сладкарски изделия, солени печива и други продукти.

Световната здравна организация (СЗО) поде инициатива за премахване на трансмазнините от храните в световен мащаб, тъй като отлагането им по кръвоносните съдове повишава риска от сърдечносъдови заболявания.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 23 септември