Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новият германски бюджет за 2020 г. предвижда ръст от 1,7% на разходите

Средствата за отбрана също нарастват, но няма изгледи в скоро време да отбележат по-съществено увеличение, което да зарадва съюзниците в НАТО

Новият германски бюджет за 2020 г. предвижда ръст от 1,7% на разходите

Снимка: Архив Ройтерс

Германският бюджетен план на правителството за 2020 г. предвижда увеличение на държавните разходи с 1,7% до 362,6 млрд. евро. В основната си част проектозаконът разчита на това министрите да свият разходите за ведомствата си, за да не се създава нов дълг предвид забавения икономически растеж. Това съобщават източници от министерството на финансите в Берлин пред Ройтерс.

Бюджетният план предполага, че най-голямата европейска икономика ще нарасне с 1% през тази година, което е значително под първоначалните прогнози за увеличение от 1,8%.

Още по темата

Миналата седмица от министерството на икономиката съобщиха, че се наблюдава потиснат старт на 2019 г., като вероятно икономиката на страната е нараснала умерено през първото тримесечие.  

За да се балансира бюджетът, министрите от правителството ще трябва да свият разходите си общо с 625 млн. евро всяка година. За да се подпомогне спестяването на средства, са предвидени забавяния по изпълнението на някои програми, както и някои други мерки.

Ключова част от бюджета са средствата, които са предвидени за отбрана. Напрежението между германските власти и американския президент Доналд Тръмп няма да изчезне скоро, тъй като проектобюджетът предвижда известно увеличение на разходите за отбрана, но не и план за това как да бъде достигната целта на НАТО от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е и едно от ключовите искания на държавния глава.

Според източниците на Ройтерс военните разходи ще нараснат с 2,1 млрд. евро спрямо предишния план за 2020 г. С това делът на разходите за отбрана от БВП ще достигне 1,37% спрямо 1,25% през 2018 г. и 1,3% тази година.

В същото време източници на в. Wall Street Journal посочват, че според проектобюджета се очаква за министерството на отбраната да бъдат отделени 44,7 млрд. евро – значително под поисканите от министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен 47,2 млрд. евро.

Бюджетът за армията също се предвижда да бъде увеличен до 45,1 млрд. евро през 2020 г. спрямо планираните 43,2 млрд. тази година, съобщава друг източник на Ройтерс.

Въпреки това военните разходи ще спаднат отново до 1,25% през 2023 г., като евентуалните нови увеличения ще се договарят година за година.

Това означава, че Германия остава далеч от целта на НАТО за 2% от БВП, чийто срок на изпълнение бе до 2024 г., както и под целта за дял от 1,5%, която Берлин обеща да изпълни в този срок.

Новината за проектобюджета се появи на фона на подготовката за среща на лидерите на Алианса във Вашингтон следващия месец по повод 70-тата годишнина на обединението. Предстоящата среща има потенциала да се превърне в театър на ново напрежение между САЩ и Германия, което се засилва особено много, откакто Доналд Тръмп пое поста.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ