IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Жан-Клод Юнкер е новият председател на ЕК

Водачът на листата на ЕНП получи 422 гласа "за", които му бяха напълно достатъчни въпреки силната британска опозиция

15:44 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаквано Жан-Клод Юнкер е новият председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер официално беше избран за председател на Европейската комисия. Кандидатурата на люксембургския политик от Европейската народна партия очаквано получи подкрепата на абсолютното мнозинство в Европейския парламент с 422 гласа „за“ при 729 гласували въпреки силната опозиция от страна на Великобритания, пише BBC. 

250 депутати гласуваха против, 47 се въздържаха, а 10 бюлетини бяха невалидни. Така ревностният привърженик на европейската интеграция Юнкер ще замени на поста изкаралия два мандата Жозе Мануел Барозо. В своята реч той гарантира, че Европейската комисия ще бъде „политическо тяло“, а не просто публичната служба на Европа.

Юнкер беше водач на листата на дясно-центристката Европейска народна партия (ЕНП), която спечели евроизборите. Той е един от най-опитните политици в Европа, като имаше ключова роля в спасителните програми в еврозоната. Като кандидат на партията, която спечели най-много места в Европейския парламент в резултат на изборите през май, на 27 юни бившият министър-председател на Люксембург беше номиниран от Европейския съвет за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС.

Председателският пост е най-влиятелният в Европейския съюз. Комисията изработва европейските проектозакони, извършва надзор над националните бюджети, прилага европейските договори и води преговорите по международни търговски сделки.

Предстои избраният вече председател на Европейската комисия да изпрати официални писма до държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, с които да ги прикани да излъчат кандидати за членове на ЕК. 

Ако процедурите протекат без усложнения, се очаква Юнкер да встъпи в длъжност през ноември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още