IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около търговските преговори тласна европейските индекси нагоре

Книжата на Phillips записаха пореден спад от близо 9 на сто, след като компанията предупреди, че най-вероятно ще пропусне целите си за марж на печалбата за 2019 г.

19:44 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия, тъй като инвеститорите отново гледат с надежда към преговорите между САЩ и Китай относно прекратяването на търговската война, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,65 на сто до 382,76 пункта.

Германският показател DAX се покачи с 69,94 пункта, или 0,58%, до 12 164,20 пункта.

Френският измерител CAC записа ръст от 69,91 пункта, или 1,27%, до 5569,05 пункта.

Британският индекс FTSE отбеляза покачване от 0,28% до 7186,36 пункта.

В своето редовно съобщение в Twitter американският президент Доналд Тръмп написа: „Днес е голям ден за преговори с Китай. Те искат да постигнат сделка, но дали искам и аз? Утре ще се срещна с китайския вицепремиер в Белия дом“.

Очаква се в петък да се срещне с Лю Хъ, като инвеститорите внимателно ще следят всяко развитие в преговорите.

Във фокуса на пазарите отново е и темата Brexit.

В сряда, главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние предупреди, че Брюксел и Лондон все още не се намират в позиция за постигане на споразумение за излизането на Великобритания от състава на блока.

Въпреки това той заяви, че докато има „добра воля“, остава възможността за сделка. Барние обаче не даде сигнал, че ЕС е готов да отстъпи от условията си, независимо от все по-малкото време, което остава до датата за напускане 31 октомври.

В същото време британските икономически данни показват, че икономиката на Обединеното кралство неочаквано се свива през август на фона на страховете около Brexit, но страната е на път да избегне предстоящата рецесия.

БВП на Обединеното кралство се понижи с 0,1% след увеличение с 0,4% през юли. За последните три месеца пък БВП расте с 0,3%.

При индивидуалните акции книжата на датската биотехнологична компания Chr. Hansen се сринаха с над 9%, след като дружеството не успя да оправдае очакванията със своя корпоративен отчет, докато холандската Phillips записа пореден спад в стойността на книжата си от близо 9 на сто, предупреждавайки преди това, че най-вероятно ще пропусне целите си за марж на печалбата за 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още