IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един енергиен гигант се готви да покаже червен картон на петрола

Total влага над 500 млн. евро за изграждането на инсталации за възобновяеми горива и биопластмаси на мястото на една от своите петролни рафинерии край Париж

21:25 | 24.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Синмка: Bloomberg L.P.</em></p>

Синмка: Bloomberg L.P.

Френският енергиен концерн Total SE ще спре рафинирането на петрол в региона на Париж и ще инвестира над 500 милиона евро до 2024 г., заменяйки съоръжението си с инсталации за възобновяеми горива и биопластмаси, съобщава Bloomberg.

Решението на петролния гигант отразява нарастващото търсене на по-екологична енергия, както и ангажимента на Total да намали експозицията си към въглеводородите и да ограничи емисиите на въглероден диоксид от своите операции. Компанията, подобно на европейските си конкуренти в лицето на Royal Dutch Shell Plc и BP Plc, е подложена на нарастващ натиск от страна на акционерите, правителствата и обществеността за засилване на мерките за справяне с климатичните промени. 

Рафинирането на суров петрол в съоръжението Grandpuits ще спре през март, а съхранението на въглеводороди ще приключи в края на 2023 г., се казва в изявление на Total в четвъртък. До 2024 г. рафинерията ще се съсредоточи върху производството на възобновяем дизел, най-вече за авиацията, върху рециклирането на пластмаси и производството на биопластмаси, както и върху дейността на две соларни електрически централи. Вместо от Grandpuits клиентите на компанията в регион Париж ще бъдат снабдявани с петрол от рафинериите на Total в Нормандия и Донгес.

 „Total демонстрира своята ангажираност към енергийния преход и потвърждава амбицията си да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2050 г.“, заяви Бернар Пинател, президент на Total Refining & Chemicals. По неговите думи Grandpuits представлява 8% от общия капацитет за рафиниране във Франция.

Маржовете на рафинериите са поставени под натиск поради пандемията от коронавирус, която ограничава търсенето на петролни продукти като реактивно гориво. Обратно, заводът за биогорива на Total в Ла Меде, в Южма Франция, остава печеливш по време на кризата, заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуяне през юли.

Енергийна промяна

Рафинерията Grandpuits се сблъсква през последните години  спроблеми с тръбопровода. Подмяната на рафинерията с нова би струвала почти 600 милиона евро, което едва ли ще си заслужава, тъй като правителството вече възприема политики в полза на възобновяемите горива и по-чистите превозни средства.

Новият комплекс, който ще бъде въведен в експлоатация през 2024 г., ще може да произвежда 400 000 тона биогорива годишно, включително 170 000 тона устойчиво авиационно гориво, в съответствие с целта на Франция за 5% възобновяеми горива от всички налични такива до 2030 г. Останалата част от продукцията ще бъде възобновяема нафта, използван за производство на биопластмаси и дизел.

Това отразява промяната в навиците на френското потребление, като търсенето на традиционен дизел в района на Голям Париж намалява с 4% до 5% годишно, тъй като двигателите стават по-ефективни и хората постепенно преминават към електрически автомобили.

Новото съоръжение ще преработва предимно животински мазнини от Европа и използвано готварско олио наред с други растителни масла като рапица. Централата няма да използва палмово масло, срещу което се обявиха екологичните групи.

Съвместното предприятие на Total с нидерландския производител на химикали Corbion NV също ще изгради нов завод в комплекса Grandpuits, който ще използва захар вместо петрол за производство на пластмаса от 2024 г., след подобно начинание, предприето в Тайланд преди две години. Пазарът на така наречените PLA биопластмаси, които могат да се използват за производство на пластмасови филми и твърди опаковки, нараства с 15% годишно, според данни на Total.

На територията на комплекса френската компания ще си сътрудничи с Plastic Energy, за да рециклира пластмасовите отпадъци в полимерна суровина, която може да се използва за опаковане на храни. На площадките в Grandpuits и Gargenville ще бъдат изградени два соларни парка с общ капацитет от 52 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
И каква връзка имат това с въглеродния неутралитет? В био горивата въглеродът е точно толкова, колкото и в изкопаемите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
0.5 МБ са нищо за тази могъща компания, но все пак ми писна от натиск на тъпоумни акционери. Който не му харесва да инвестира в газово-слузести компании, що си купува техни акции? Нека си купи тесли, пък да чака печалба някога, неизвестно кога. Ще си купя явно Лукойл и Роснефт, защото съм убеден, че без слуз не може !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още