IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията събужда спомена за дълговата криза в Португалия

Страната напредва с програмата си за ваксинация и хората се надяват, че тази рецесия ще бъде краткотрайна, но икономиката няма да се възстанови до 2023 г.

12:38 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Затворени магазини и кафенета, хранителни банки, които едва смогват, рязък ръст на безработицата - икономическото въздействие на пандемията от новия коронавирус в Португалия събужда болезнени спомени от европейската дългова криза точно когато те започнаха да избледняват.

Три месеца преди вирусът да удари през март, страната отбеляза 25-то тримесечие на непрекъснат растеж, пише FT. Белезите от спасителната програма на ЕС и МВФ постепенно се излекуваха, безработицата падна до най-ниско ниво от 2004 г. За първи път от 45 години страната отчете и бюджетен излишък.

По-малко от десетилетие по-късно Covid-19 отново отвори раните на тази криза и върна икономиката обратно в дълбоката рецесия. „Безработицата вече нараства стремително, а бедността се увеличава“, казва Рикардо Баптиста Лейте, говорител по въпросите на здравеопазването на дясноцентристките социалдемократи, основната опозиционна партия. „Идеята, че постоянно сме в криза, е в главата на всеки“, допълва той.

Португалия спечели международна похвала за бързата си реакция на първата вълна на пандемията. Тя е една от държавите в Европа, които са най-засегнати от втората вълна, като отчита много бавен спад на ръста на новите случаи.

В страната с 10,2 млн. души население коронавирусът отне над 6 600 човешки живота до 27 декември, след като броят на заразените и смъртните случаи започна да нараства стремително в средата на ноември. „Трябва да намалим кривата по-бързо“, казва Баптиста Лейте, който  е и лекар и ръководител на катедрата по обществено здраве в Лисабонския католически университет. "Трета вълна би имала опустошителни икономически и социални последици“, прогнозира той.

Непосредственият шок за икономиката е далеч по-голям, отколкото през която и да е от кризисните години между 2009 и 2014 г. Централната банка на Португалия прогнозира, че тази година икономиката ще се свие с 8,1%, а безработицата ще достигне почти 9% през 2021 г. Някои икономисти се опасяват, че повече от две трети от 360 хил. работни места, създадени през последните четири години, могат да бъдат унищожени през 2020 и 2021 г.

Тъй като Португалия напредва с програмата си за ваксинация, хората се надяват, че тази рецесия ще бъде сравнително краткотрайна в сравнение с предишния спад. Централната банка обаче намали прогнозата си за възстановяване през 2021 г. до ръст от 3,9%, като предупреждава, че икономиката няма да се върне на нивата отпреди пандемията до 2023 г.

Зависимостта на Португалия от туризма - секторът, който спомогна за предишното възстановяване на страната, я прави особено уязвима от икономическото въздействие на коронавируса. Индустрията допринася за около 15% от икономиката и 9% от заетостта, като се очаква да загуби около 60 хил. работни места тази година.

Около 45 на сто от хотелите в страната са временно затворени. TAP Air Portugal, затруднената национална авиокомпания, трябва да бъде спасена на цена от 3 500 работни места.

Разходите за обществено здравеопазване бяха намалени по време на дълговата криза, но според ОИСР през последните години те се увеличават приблизително в съответствие с икономическия растеж. Вирусът обаче постави под силен натиск капацитета на легловата база за интензивно лечение на Португалия, който е един от най-ниските в Европа. От края на ноември пациентите с коронавирус заемат близо 500 от общо около 1 125 легла за реанимация. Пациентите без коронавирус обикновено заемат 60% до 70% от тях, което означава, че много други операции и приеми трябва да бъдат отложени.

Португалия е и сред страните в ЕС с по-нисък от средния за блока брой на медицинските сестри на 100 хил. души население. Същевременно рекорден брой сестри – около 4 хил., са подали заявления за емиграция към професионалния им орган през миналата година.

След травмата на дълговата криза много португалци се притесняват как пандемията ще се отрази на публичните финанси. „Публичният дълг вече беше много висок и сега ще се увеличи още“, коментира Педро Симас, старши учен от Лисабонския институт по молекулярна медицина. „Притеснявам се за тежестта на държавата в нашата икономика. Португалия трябва да преоткрие частната инициатива“, допълва той.

Европейската комисия очаква публичният дълг на страната да достигне 135% от брутния вътрешен продукт през тази година спрямо 117% през 2019 г. Прогнозира се бюджетът да се върне към дефицит от 4,3% от БВП през 2020 г.

Спешното изкупуване на облигации от Европейската централна банка намали цената за държавните заеми подобно на операциите по време на дълговата криза. За разлика от тогава, сега много гласоподаватели възприемат ЕС по-скоро като източник на успех, отколкото като източник на натиск за икономии. Португалия ще получи 13 млрд. евро безвъзмездни средства до 2026 г. от фонда за възстановяване на ЕС - еквивалентно на 6% от БВП, но но планира да сведе до минимум заемите от него, за да не увеличи публичния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още