Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Папата призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм

Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий

Папата призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България.

Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, каза папа Франциск. 

Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят, заяви Светият отец.


С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната, каза папа Франциск в посланието си. И добави, че преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: "Св. Неделя" на нашите православни братя, "Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците.

На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят, припомни Светият отец. Той пожела това символично място да се превърне в свидетелство за мир. 

Още по темата

В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи, отправи призив папа Франциск. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: "Направи от мен инструмент на твоя мир". Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята на всички хора, които Господ обича, пожела Светият отец.

Нека мирът се разпространи по цялата земя – в нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната и игнорирани от смазващото участие на заинтересовани групи

Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

"Нека мирът се разпространи по цялата земя – в нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната и игнорирани от смазващото участие на заинтересовани групи. Нека всички да съдействат за този стремеж – представителите на религията, културата, политиката. Нека всеки да каже "Господи, направи от мен инструмент на своя мир", каза още папата. 

Още по темата

„Молихме се за мир. Любовта на Иисус е променила погледа му и Го е накарала да вярва, че във всеки един има проблясък на светлината. Любов, която Го е накарала да бъде истински миротворец. Всеки от нас по Неговия пример също е призван да стане строител, ковач на мира. Мир, за който трябва да се борим", заяви още папа Франциск.

Това беше заключителното събитие на главата на Римокатолическата църква в България, а във вторник сутринта той заминава, като ще бъде изпратен от София от премиера Бойко Борисов. След България, папа Франциск заминава за Северна Македония.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Европа папа Франциск

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
Shadow1 до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Отличен върпос. Имам се за такъв който гледа безпристрастно на нещата. И преди да напиша нещо първо гледам и себе си, за разлика на човекът на който отговарях в предния си коментар. Затова се наложи да му направя сравнение с него самият, никой не ми е разбрал сравнението, но какво да се прави, повечето хора са такива...
0
 
0
 
7
Pyramid до: Shadow1
преди 1 месец
- Ти пък кой си и за какъв се имаш, че и данъци, и лихви...бла-бла-бла.
0
 
1
 
6
крас до: ABBA
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ПАПАТА И НАШИТЕ ПСЕВДО ПОЛИТИЦИ СА НАЯСНО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЕДНИ ДОГОВОРИ ПОДПИСАНИ ПРЕЗ 1991 ГОДИНА В МАЛТА МЕЖДУ ГОРБАЧОВ И РЕЙГЪН.

С ДВЕ ДУМИ - разделянето на света ВЪРВИ ПО ЛИНИЯТА на православна и католическа вяра.

ПАПАТА се опита да прокара идеята , че тази ТЕРИТОРИЯ не е нито ПРАВОСЛАВНА , нито католическа , нито юдейска , нито пък ислямска.

ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ СПОРЕД НЕГО Е "МОСТ" НА РЕЛИГИИТЕ НА КОЯТО ЦАРИ МИР И ТОЛЕРАНТНОСТ!!

Сори , но тези благи песни на отеца не вървят нито в Анкара , нито пък в Москва, за ЛОНДОН да не говорим.
За КРАЛИЦАТА този е СТАТАНАТА.

Ние сме или ПРАВОСЛАВНИ , ИЛИ КАТОЛИЦИ , но не и нещо като НИЩО.

МЕСТОТО АРМАГЕДОН СЕ НАМИРА В БЪЛГАРИЯ /не в Одрин/ И ПАПАТА ОТЛИЧНО ГО ЗНАЕ.
Не случайно визитата му съвпадна с празника Гергьовден!!

ИСТИНСКАТА БИТКА ЗА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА!!

ТЯ ПРЕДСТОИ!!!

ТЯ ЩЕ Е НА СЪЩОТО ТОВА МЕСТО "АРМАГЕДОН" НА КОЕТО СЕ СРЕЩНАХА ВОЙСКИТЕ НА КОННСТАНТИН И ЛИЦИНИЙ , в една битка в която християнството победи над езичниците.

МЕСТОТО Е БЕЛЯЗАНО С ТОЛКОВА МНОГО БИТКИ, КРЪВ И РАЗРУШЕНИЯ!!!
На това место бе разбита и ЛАТИНСКАТА ИМПЕРИЯ, а цвета на латините бе посечен от НАШИЯТ ЦАР КАЛОЯН.

Не случайно на това место Терес създаде своята столица УСКУДАМА, а Ердоган напира да строи язовир с който да присъедини това парче БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ към Турция !!

ОТ ВАТИКАНА СА НАПЪЛНО НАЯСНО ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ и кое е местото "АРМАГЕДОН".

Сори , но НЯМА КОЙ ДА ИМ ГО ДАДЕ, нито на тях нито пък на тяхната САВОЙСКА ДИНАСТИЯ.
0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Политиката на СВЕТИЯ ОТЕЦ е ясна.

Тя се заключава само с една дума - ИКОМИНИЗЪМ /нещо като НОВ СВЕТОВЕН РЕЛИГИОЗЕН РЕД начело разбира се с ВАТИКАНА/

СОРИ НО НИТО КРАЛИЦАТА МАЙКА ЩЕ ГО ПРИЕМЕ , НИТО ПЪК РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ.

НИЕ ОБАЧЕ ВЕЧЕ СМЕ В СХЕМАТА И ПАК НА "ПРАВИЛНАТА" СТРАНА.

КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА??
Може би Патриарха ни , и стоящият до него титулован от църквата ни ЦАР , или по стар български обичай може би пак ние българите?!
5
 
0
 
4
Shadow1 до: majnata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти живял ли си тогава ? Хм, в такъв случай аз пък чух, че твоя прадядо не е плащал данък за недвижимата собственост и сега май ще трябва да съдим теб за това, ама и лихвте ще сложим.

Още от Европа
ЕС създава регулаторна рамка за функционирането на платформите за краудфъндинг