IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папата в ЕП: Европа изглежда стара и уморена

Трябва да създадем Европа, която се върти не около икономиката, а около човека, заяви папа Франциск при посещението си в европарламента

10:55 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Папа Франциск не желае да щади публиката си. „Получаваме впечатлението на умора и стареене“, заяви той по отношение на Европа при посещението си в Европейския парламент. Старият и побеляващ континент той оприличи на баба, която вече не е плодородна. "Европа е напът да загуби идентичността си", заяви остро той, цитиран от германския Die Welt.

Папата говори в Европейския парламент в Страсбург 26 години, след като това направи Йоан Павел II, който прие поканата за гостуване в парламента като глава на Католическата църква в напълно различни времена. Желязната завеса още не бе паднала тогава, комунизмът бе жив. Оттогава обаче идеалите на Европа изглежда „са загубили своята привлекателна сила заради бюрократичния административен апарат на нейните институции", заяви настоящият папа. 

Самата Европа изглежда е лишена от своето самочувствие и оптимизъм, а на институциите ѝ им липсва доверието на повече от 500 милиона граждани на ЕС, към които Франциск изрично се обърна в речта си. Това бяха ясни, критични думи на предупреждение към отговорните лица в ЕС.

Много от тях са в публиката: депутати от ЕП, но и почти цялата Европейска комисия и представители на държавите членки, премиерът на Италия Матео Ренци и досегашният президент на Европейския съвет Херман ван Ромпой. След речта почти цялата зала аплодира упорито и нетърпеливо папата, а някои дори стават на крака, пише още Die Welt.

Речта на папата в Страсбург не е такава, че да се хареса на всички, и може би заради това достигна до най-много хора. Председателят на парламента Мартин Шулц я счита за „окуражаване“. „Вие сте човек, който осигурява ориентация по време на дезориентацията", заяви той на папата. Загрижеността на ЕС и на католическата църква върви ръка за ръка, поясни той. “Толерантността, уважението, солидарността и мирът са части от съвместната ни мисия", каза още Шулц.

Иначе Шулц представи Франциск като „папата от другата страна на Атлантика“. Той се е доказал като един от малкото гости на Парламента, които предоставят неподправен поглед от страни извън ЕС. „Аз нося послание за надежда“, отговори Франциск след критичната си оценка за Европа. „Трудностите могат да се окажат прекалено мощни стимулатори за нешето единство".

Същевременно папата изброи в детайли трудностите пред публиката си с надеждата, че ЕС би могла да ги превърне в положителен натиск, за да спечели ново доверие. „Винаги в следвоенната история на Европа става дума за достойнството на човека“, заяви папата. „Това е ключовата дума, която е характерна за възхода след втория следвоенен период".

„Какво достойнство може да намери човек, който няма храна или не може да покрие голите нужди на живота и - още по-лошо – който няма работа, която да му предоставя достойнство“, повтори Франциск болката си заради високата безработица в Европа. Думите му може да бъдат разбирани и като сериозна критика към политическия елит. 

Европа има образ на малко поостаряла, понякога светът я гледа от разстояние и с подозрение, допълни папата. По думите му обаче трудностите могат да се превърнат в двигател за обединение. Надеждата и вярата в Господ превръщат злото в добро и смъртта в живот, смята той.

"Дошъл е моментът да забравим идеята за една уплашена и концентрирана върху себе си Европа", допълни Франциск.
За него е дошъл часът „да създадем Европа, която се върти не около икономиката, а около човека". Вече не съществуват блокове, които да се борят помежду си и които разделяха Европа на две, посочи папа Франциск. Светът става все по-взаимосвързан и все по-малко евроцентричен.

По време на обратния си полет Франциск заяви, че няма да изключи априори възможни преговори с организацията "Ислямска държава", ако с това може да се избегне ново голямо страдание. „Винаги изхождам от това, че никога човек не трябва да се отказва. Може би трябва да проведем диалог, но никога не трябва да затваряме вратите за разговори," каза той. Неясно остава дали той има предвид Ватикана или международната общност като цяло.

Той също така потвърди, че тероризмът остава голяма заплаха. Терористично насилие на несправедливите агресори трябва да бъде победено. В основата на това трябва да е общ подход от страна на международната общност. Нито една страна не трябва да действа самостоятелно, заяви още папата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още