IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти цялото увеличение на капитала на Lufthansa е записано

Компанията увеличава капитала си с 2,14 милиарда евро, за да се разплати с държавата

17:02 | 06.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската авиокомпания Lufthansa осъществи увеличението на капитала си от 2,14 милиарда евро почти изцяло със записване сред собствени акционери и други инвеститори. Lufthansa обяви в сряда, че 98,4 % от абонаментните права са били упражнени. Авиокомпанията, която беше подкрепена с държавни кредити от държавата в рамките на пандемичната криза, предложи 597,7 милиона нови акции за продажба на цена от 3,58 евро, за да изплати участието на държавата.

Какво ще е поведението на държавния фонд за икономическа стабилизация (WSF), който все още държи почти 16 процента от Lufthansa, засега не е ясно, предава DPA. Той също беше запазил отворена опцията да обменя част от мълчаливото си участие директно за нови акции.

Останалите 9,8 милиона акции скоро ще бъдат пласирани сред институционални инвеститори, обяви Lufthansa.

Концернът се стреми да си осигури сделка за това как Германия ще намали инвестициите си в авиокомпанията преди правителството на Ангела Меркел да се оттегли от власт, тъй като то може да бъде заменено от коалиция, която не е толкова състрадателна към компанията. 

Lufthansa трябва да набере капитал от около два милиарда евро, за да има достатъчно средства за пълно оттегляне на дела от 20% на правителството, който го превръща в най-големия инвеститор в авиокомпанията. Но от юни, когато изпълнителният директор Карстен Шпор целеше набирането на средства до септември, глобалният ръст на случаите на коронавирус блокира възстановяването на авиационната индустрия и тласна цената на акциите на Lufthansa до най-ниското им ниво от ноември м. г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още