Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Почти половината от британския бизнес не е готов за Brexit

Промишлеността се оказва най-слабото звено по отношение на предварителната подготовка

Почти половината от британския бизнес не е готов за Brexit

Снимки: Bloomberg L.P.

Само една четвърт от британският бизнес е напълно готов за края на преходния период след излизането на страната от Европейския съюз, показва актуално проучване на професионалната организация Institute of Directors.

Почти половината от допитаните 987 директори на компании посочват, че не са успели да се подготвят за преход, а един от всеки седем казва, че е фокусиран върху справянето с последствията от коронавирусната пандемия. Почти една трета пък имат нужда от повече яснота за предстоящите събития, преди да бъдат направени каквито и да е било промени в бизнес модела.

Още по темата

„Скачането в неизвестното веднага ще е кошмар за много бизнеси“, посочва Джонатан Гелдарт, генерален директор на Institute of Directors, най-старата бизнес организация във Великобритания.

Според данните на проучването най-добре подготвен е финансовият сектор, а най-много работа за вършене остава пред промишлеността.

Според 69% от анкетираните постигането на търговско споразумение е важно за тяхната организация, а за 89% то е важно за икономиката като цяло. Дори и за 71% от тези бизнес лидери, които подкрепят отделянето от ЕС, договарянето на сделка е важно.

На този фон в понеделник правителството на премиера Борис Джонсън ще стартира кампания, призоваваща бизнесът да се подготви за края на преходния период след излизането от блока на 31 декември 2020 г.

Великобритания вече не е част от ЕС от 31 януари тази година, като оттогава страната безуспешно се опитва да договори с блока условията на бъдещите си взаимоотношения. В събота бе обявен план за изразходването на 705 млн. паунда (890 млн. долара) за нова гранична инфраструктура – по-малко от шест месеца, преди да стане необходима.

Мащабна рекламна кампания ще насочва представителите на бизнеса към нов правителствен сайт, в който ще има публикувани съвети за подготовка за края на преходния период. Но предвид обещанията на Борис Джонсън да изведе страната от единния пазар и митническия съюз, то голяма част от съветите е малко вероятно да се променят независимо дали бъде постигнато търговско споразумение или не.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Юън Потс: Глобалните акции започват декември с отскок