IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителни данни за инфлацията в САЩ тласнаха нагоре европейските борси

Бенчмаркът Stoxx 600 приключи деня с ръст от 0,4%

20:13 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда предимно с ръстове, след като данни на инфлацията в САЩ смекчиха част от притесненията на пазара от растящите цени, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня нагоре с 0,4%, като химическият сектор прибави 1,8% към стойността си, повеждайки ръстовете, а минният сектор записа спад от 1,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 единствен от основните индекси в Европа не се вписа във възходящата тенденция и завърши сесията с минимален спад от 0,07% до ниво от 6725,60 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 1,11% до 5990,55 пункта. Германският DAX се повиши с 0,71% до равнище от 14 540,25 пункта.

Основните индекси отвъд океана започнаха сесията с ръст, след като данни показаха, че инфлацията е останала умерена през февруари, успокоявайки опасенията от растящите цени, които тласнаха доходността по държавните облигации към силен скок и разтревожиха инвеститорите в акции.

„Макар че пазарите се притесняват от задаваща се инфлация, няма признак за това в момента. Цените на автомобилите, дрехите и транспорта намаляват на месечна база, което показва, че основната инфлация все още не се повишава. Това са ключови елементи от данните“, коментира Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton.

Международните пазари следят и приемането на пакета от мерки за смекчаване на последиците за американската икономика от COVID тази седмица. Демократите в Камарата на представителите целят да приемат законопроекта на стойност 1,9 трлн. долара в сряда, така че президентът Джо Байдън да може да го подпише до уикенда.

В сряда отчети публикуваха Adidas, Inditex, Geberit, Just Eat Takeaway.com, G4S, National Express, The Restaurant Group, Balfour Beatty и Foxtons.

Adidas прогнозира силен скок на приходите си от продажби през 2021 г. и леко надхвърли очакванията за приходите си и оперативната си печалба през четвъртото тримесечие, с което акциите й поскъпнаха с 2,7%.

„Adidas успя да се възползва от скока на онлайн търговията, ускорен от COVID, като приходите от продажби са по-добри от очакванията във всички региони с изключение на Азия извън Китай“, коментира Крис Бекет от компанията Quilter Cheviot.

Той обаче прогнозира, че въпреки силното представяне в момента възстановяването на германската марка за спортни стоки е „незавършено“ и в дългосрочен план пазарът ще очаква по-силни маржове.

Just Eat Takeaway.com обяви ръст на приходите си за цялата година с 54%, на активните потребители с 23%, а на броя на обявените ресторанти на приложението й с 42%, възползвайки се от мерките за блокада в Европа. Цената на акциите на компанията нарасна с близо 6% след съобщението.

Книжата на британската компания за управление на богатство Quilter поскъпнаха с над 9%, изстрелвайки я на върха на Stoxx 600 след силен отчет за цялата година.

Цената на акциите на телевизията ITV се понижи с 3,7%, след като известният водещ Пиърс Морган подаде оставка заради критики срещу него, предизвикани от обвиненията му, че Меган Маркъл е излъгала за влошеното си психическо здраве в интервюто пред Опра Уинфри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още