IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните данни за работните места в САЩ подкрепиха и европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,6% към стойността си през последния ден от работната седмица

19:42 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната сесия на зелена територия, след като ключовият доклад за работните места в САЩ показа, че заетостта расте стабилно, а безработицата е достигнала 50-годишно дъно. Данните успокоиха притесненията за стабилността на най-голямата икономика в света.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6% след публикуването на данните. Технологичният сектор, комуналните услуги, химическите вещества и здравеопазването отбелязаха ръст от над 1%, докато автомобилният сектор записа спад от 0,7%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 компенсира част от седмичните си загуби, като прибави 1,10% към стойността си до 7155,38 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,91% до 5488, 32 пункта. Германският DAX отбелязва ръст от 0,73% до 12012,81 пункта.

Пазарните нагласи бяха предпазливи преди публикуването на данните за работните места в САЩ, след като слабите данни за промишленото производство по-рано тази седмица тласнаха фондовите пазари към рязък спад. Но министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 136 хил. нови работни места през септември.

Данните дадоха глътка въздух на пазарите след колебливото им представяне през последните седмици на фона на политическата несигурност в САЩ и Хонконг, геополитическото напрежение в Близкия изток, напрежението около Brexit и по-слаби от очакванията икономически данни.

Пазарните участници оценяват на почти 90% шанса американската централна банка да намали лихвените си проценти с 25 базисни пункта през октомври, показва инструментът FedWatch на CME Group.

Фед вече понижи лихвените проценти два пъти тази година, тъй като ръководителите на централната банка опитват да ограничат последиците от продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

В Европа председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е „отворен към, но не убеден“ от предложенията на британския премиер Борис Джонсън за сделка за Brexit.Великобритания трябва да напусне ЕС в края на месеца, като времето за постигане на сделка от двете страни изтича.

На корпоративния фронт BP съобщи, че главният изпълнителен директор Боб Дъдли ще подаде оставка през март догодина и ще бъде заменен от изпълнителния директор по добива Бърнард Луни. Цената на акциите на енергийния гигант се повиши с 0,8%.

Книжата на германската софтуерна компания Nemetschek поскъпнаха с 5%, а цената на акциите на финландската компания за пакетиране на храни Huhtamaki нарасна с 4%.

На обратния полюс беше британският търговец на дребно Marks & Spencer, чиито книжа поевтиняха с 4%, след като HSBC понижи рейтинга си на книжата му от “hold” на “reduce”. Испанската банка Banco BPM се озова на дъното на европейския индекс на сините чипове, след като книжата й поевтиняха с 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още