IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителното настроение се завърна на европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави близо половин процент, като секторът на индустриалните производители записа ръст от 1%

19:22 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на положителна територия на фона на по-доброто настроение на инвеститорите около разпространението на коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави близо половин процент, като секторът на индустриалните производители записа ръст от 1%.

Сходно увеличение имаше и за френския измерител САС, който също нарасна с почти 0,5%. По-скромни бяха ръстовете на британския и германския бенчмарк FTSE и DAX – съответно 0,04% и 0,16%.

Стабилизирането на европейските пазари следва по-доброто представяне и в САЩ от вторник, след като пазарът отбеляза най-голямата си разпродажба от три месеца насам.

Китайските власти съобщиха в сряда, че броят на загиналите от коронавируса в страната е достигнал 132 души, а заразените са вече близо 5947 – повече от случаите на ТОРС в страната по време на епидемията в началото на хилядолетието.

В същото време стана ясно и че настроението на производителите в Индия се подобрява от 99,3 пункта през декември до 99,9 пункта през януари, показват публикувани в сряда данни. Потребителското доверие също бележи ръст от 110,8 пункта през декември до 111,8 пункта месец по-късно.

Френското потребителско доверие също се подобрява неочаквано този месец въпреки големите протести в страната срещу пенсионната реформа.

При индивидуалните акции тези на британската финансова компания Quilter поскъпнаха с близо 9%, след като бе отчетен 17-процентен ръст на продажбите за четвъртото тримесечие на годишна основа и повишаване размера на управляваните активи.

Книжата на швейцарския софтуерен доставчик Temenos прибавиха 5,2% към цената си, след като компанията обяви глобално стратегическо партньорство с Google Cloud. Акциите на испанската банка Santander поскъпнаха с 4,4% на фона на по-голяма от очакваното печалба за четвъртото тримесечие.

На обратния полюс бяха акциите на холандския телеком KPN, които отписаха 5,6%, а тези на конгломерата за луксозни стоки LVMH се разделиха с процент след отчетен слаб ръст на продажбите за последното тримесечие и намалено търсене в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още