Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Повече от половината компании в ЕС са получили държавна помощ през пандемията

Подкрепата, предоставена от правителствата, е смекчила влиянието на кризата върху корпоративните инвестиции

Повече от половината компании в ЕС са получили държавна помощ през пандемията

Снимка: Bloomberg

Повече от половината компании в Европейския съюз са получили някаква форма на държавна подкрепа по време на пандемията, което е позволило на много от тях да запазят планираните си по-рано инвестиционни планове, показва ново проучване на Европейската инвестиционна банка.

Макар че повече от половината европейски бизнеси претърпяват спад на приходите, след като пандемията с коронавирус удари миналата година, огромната подкрепа, осигурена от правителствата, е помогнала на много от тях да оцелеят и да продължат да инвестират, показва проучването на ЕИБ сред 13 500 компании, цитирано от Financial Times.

Европейските компании са реагирали и много по-слабо на кризата, показва проучването, публикувано в четвъртък. Според него много по-малък дял компании в ЕС спрямо САЩ са предприели краткосрочни действия в отговор на пандемията, например да станат по-дигитални, да стартират нов продукт или да скъсят веригата си на доставки.

Още по темата

В ЕС 46% от анкетираните компании са заявили, че са станали по-цифрови през последната година, но това е доста под данните за САЩ, където този процент е 58%. В Европа малко над 1/3 от компаниите, които не са били въвели модерни цифрови технологии, са възприели кризата като възможност да тласнат дейността си в тази посока.

„Пандемията изиска бърз и дързък отговор. А правителствата и ЕС го дадоха“, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Рикардо Мауриньо Феликс. „Тази подкрепа бе жизнено важна, за да помогне на страните да преминат през блокадите. Тя помогна да се опази инвестиционния капацитет, от който спешно се нуждаехме, за да ускорим зеления и цифровия преход“, посочи още той.

Според проучването на ЕИБ 56% от европейските компании са получили държавна подкрепа. Над една трета от малките бизнеси казват, че биха били изправени пред инвестиционна заплаха, ако не е била помощта, която в много случаи няма нужда да връщат.

Когато пандемията удари Европа през март 2020 г., много от правителствата в региона похарчиха милиарди евро, за да подкрепят компании и служители със схеми за работници, излезли в принудителен отпуск, гарантирани от държавата заеми, безвъзмездни средства и отложени данъци. ЕС освен това основа фонд за 800 млрд. евро, за да финансира плановете за възстановяване на правителствата.

Това явно смекчи влиянието на кризата върху корпоративните инвестиции, макар че миналата година ЕС навлезе в рекордна рецесия от Втората световна война насам.

Имало е 8,5% повече компании в региона, които казват, че са намалили инвестициите си, вместо да ги увеличат, показва проучването. Това е доста по-малко от данните в проучването от миналата година, според което 28,2% повече компании са планирани да намалят инвестициите си през 2020 г., отколкото да ги увеличат.

Подчертавайки как световната икономика се възстановява от пандемията напоследък, тазгодишното проучване открива, че е имало 17,8% компании с планове да увеличат инвестициите си, вместо да ги свият през 2021 г.

„Ако изключите авиокомпаниите, където имаше определени еднократни ефекти, сега сме близо до предпандемичните нива на инвестиции, което контрастира на глобалната финансова криза, когато отне повече от десетилетие да се върнем на предкризисните нива на инвестиции“, казва Дебора Револтела, главен икономист в ЕИБ.

Една област, в която европейските компании явно са по-напред от американските, са инвестициите в борбата с климатичните промени. 43% от компаниите в ЕС казват, че са осъществили такива спрямо само 28% в САЩ.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ето как се прахосват парите на данакоплатците... грантче тук, грантче там ... и никаква собственост за държавата срещу това, да живее лобизма и корупцията!

Още от Европа
Може ли втечненият газ да реши енергийната криза в Европа?