Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Повечето европейски индекси приключиха със спадове с фокус към форума в Давос

Книжата на UBS поевтиняха с 4,5 на сто, след като швейцарският кредитор пропусна своите цели за печалба за 2019 г. и понижи средносрочната си перспектива

Повечето европейски индекси приключиха със спадове с фокус към форума в Давос

Снимка: Ройтерс

Голяма част от основните индекси на европейските фондови борси приключиха днешната сесия на червена територия, отразявайки някои притеснителни нотки, свързани с изказванията на световните лидери и други участници на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се смъкна с 0,14% до ниво от 423,38 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,05 на сто до 13 555,87 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 32,55 пункта, или с 0,54 на сто, до 6045,99 пункта.

Британският индекс FTSE регистрира спад от 40,74 пункта, или 0,53%, до 7610,70 пункта. 

Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп похвали икономическото развитие на Съединените щати по време на управлението си в първата си реч на  годишната конференция на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

Той започна встъпителното си слово с думите: „Последният път обявих, че искаме да отпразнуваме „завръщане“. И ние празнуваме бум, който светът никога не е виждал досега“, заяви Тръмп.

По думите му САЩ са преоткрили своя собствен дух. „Нека той отново е там, великият дух на големите американски предприемачи. Америка расте и просперира“, добави държавният глава.

В речта си президентът похвали и досегашните успехи. „Участвахме в търговското споразумение както с Китай, Мексико и Канада“. Това били търговски споразумения за 21 век, които създавали работни места. „Не става за нищо друго, освен за зрелищния икономически растеж, който наблюдаваме по време на моето управление".

В Европа индикаторът на ZEW за икономическите настроения в Германия отново рязко се повиши в началото на 2020 г. През януари показателят достига 26,7 пункта, повишавайки се с 16,0 пункта спрямо предходния месец. Това е най-високата стойност на измерителя от юли 2015 г. насам. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се е подобрила значително при настоящото проучване, като съответният показател се покачи до ниво от минус 9,5 пункта или с 10,4 пункта по-високо от декември.

При индивидуалните акции тези на UBS поевтиняха с 4,5 на сто, след като швейцарският кредитор пропусна своите цели за печалба за 2019 г. и понижи средносрочната си перспектива. В същото време книжата на стоманодобивната компания Evraz изтриха 5,6% от стойността си.

Германската модна къща Hugo Boss беше една от най-добре представящите се компании от индекса Stoxx 600, като цената на акциите ѝ се повиши с 6,8%. Благодарение на успешен финален спринт по време на коледния бизнес германската модна група  все пак постигна своите по-рано занижени годишни цели.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса