Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Проблемите на коалицията в Полша бавят ратифицирането на пакета стимули на ЕС

Правителството, което има слабо мнозинство в парламента, не успява да осигури достатъчно гласове заради съпротивата на един от по-малките партньори

Проблемите на коалицията в Полша бавят ратифицирането на пакета стимули на ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки. Снимка: Getty

Полша отново бави ратифицирането на пакета от стимули на Европейския съюз, като е почти сигурно, че страната ще изпусне крайния си срок до края на април.

„Много е вероятно“, че процесът по ратифициране ще започна в началото на май, заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Bloomberg. Пакетът на стойност 800 млрд. евро е ключов елемент от програмата за икономическо възстановяване на блока от коронавирусната пандемия.

Още по темата

Правителството, което има слабо мнозинство в парламента, не успява да осигури достатъчно гласове заради съпротивата на един от по-малките коалиционни партньори. Очакванията на премиера, че одобрението ще се проточи и след края на този месец, подчертават задълбочаващите се разногласия в управляващата коалиция и могат да забавят ключов елемент от усилията на ЕС за подсилване на икономиката.

Партията на правосъдния министър Збигнев Жобро отказва да подкрепи мерките, тъй като това ще направи Полша уязвима на дълга на други държави. Лидерът на основната управляваща партия Ярослав Качински предупреди, че забавянията могат да развалят тристранното управляващо обединение.

Въпреки всичко Моравецки изрази оптимизъм за ратифицирането на плана, като заяви, че управляващата партия води консултации и с опозицията, а той самият не е особено притеснен за способността парламентът да приеме текстовете.

Полша е една от 10-те държави, които все още трябва да одобрят спасителния план, който може да заработи в пълен мащаб само след единодушно одобрение от всички държави членки. Всяко едно забавяне ще затрудни процеса по издаване на общ дълг от блока и разпределението на спасителни средства.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия