Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Проф. Ингрид Шикова: Конференцията за Европа може да промени модела на ЕС

В интернет работи платформа и всеки гражданин може да изрази мнение за създаването на проект за една нова Европа", съобщи съоснователят на "Европеистика" в СУ

гледано: 2155   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Конференция за бъдещето на Европа е интересна инициатива, но е натоварена с твърде много очаквания и нейната цел не е да се създаде нов Европейски съюз. Целта да се стигне до реалистични проекти на база граждански идеи, които са осъществими и биха създали устойчивост за бъдещите поколения. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Ингрид Шикова, съосновател на специалност „Европеистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и ръководител на катедрата (2007-2011).

Тя поясни, че за разлика от Конвента, иницииран от бившия френски президент Валери Жискар Д'Eстен за нова Конституция, сега Конференцията е много по-отворена за гражданите и я нарече “едно хубаво упражнение за гражданско участие“.

"Вече работи платформа в интернет, която предоставя възможност на всеки гражданин, който желае, да вземе участие и да напише своето мнение и възгледи, като в рамките на френското председателство догодина всички тези идеи ще бъдат прегледани и обобщени и вероятно ще станем свидетели на проект за една нова Европа", прогнозира проф. Шикова.

Още по темата

По думите й вече има десетки въпроси, някои от които възникнаха по време на пандемията и са ключови за икономиката и сътрудничеството в ЕС.

"Както е казал Алтиеро Спинели - пътят, който трябва да извървим, не е нито лесен, нито сигурен. Но все пак трябва да го извървим", цитира тя италианския политик, един от основателите на Европейския съюз.

Шикова посочи, че едно от мненията, което вероятно ще се наложи, е, че ЕС трябва да бъде по-ефективен - да се избягва ненужната бюрокрация, да предоставя по-голяма активност на гражданите, да се повиши ролята на Европейския парламент.

Проф. Ингрид Шикова акцентира върху това, че преди всичко блокът се нуждае от европейски лидери.

"Конференцията си е конференция, гражданите могат да си кажат своите идеи и мнение, но при всички случаи трябва да има водачи. Какво са правили бащите основатели - Робер Шуман, Жан Моне, Конрад Аденауер. Нека да бъдем прагматични като тях, но след като гражданите кажат своята дума, сегашните лидери трябва да могат да създадат интелектуалния модел, който ще следваме оттук нататък", очаква тя.

По думите на проф. Ингрид Шикова, колкото се говори сред гражданите за ЕС, толкова по-добре е за самата общност.

"Надявам се повече млади хора да се включат. В момента работя по един проект с ученици и сред много от тях има интерес към европейските дела.Точно това поколение е способно да има свежи идеи, да бъде креативно и активно. Какъвто и да е резултатът, каквото и да излезе от тази конференция - той винаги ще бъде положителен", смята Шикова.

Тя се надява, че е важно да бъде чут гласът не само на експертите, но и на всички други - на учителите, на учениците, на студентите. „Хубаво е да възникват точно такива спонтанни събития, тъй като ние малко говорим за ЕС", е мнението й.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Жозеп Борел: ЕС не иска изостряне на отношенията с Русия