Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Промишлеността отбеляза през ноември спад в ЕС при ръст в България

Производството на енергия в еврозоната намалява с 5,2% на годишна база

Промишлеността отбеляза през ноември спад в ЕС при ръст в България

Снимка: БТА

Промишленото производство в еврозоната отбеляза спад през ноември 2018 г. в сравнение с октомври с -1,7%, а в Европейския съюз (ЕС 28) с -1,3%, съобщи Евростат въз основа на сезонно изгладени данни. През октомври миналата година ръстът на месечна база бе от 0,1% както в ЕС, така и в еврозоната.

На този фон промишленото производство в България расте през ноември 2018 г. на месечна база с 0,4%, след ръст от 0,6% през октомври и спад от -0,8% през ноември.

На годишна база индустриалното производство в България отбелязва ръст през октомври и ноември от 1,2% след спад от -0,4% през септември и ръстове през юни, юли и август.

Спадът в Европа е още по-голям на годишна база. В еврозоната през ноември 2018 г. индустриалната продукция намалява с 3,3% , а в ЕС 28 с 2,2%.

Месечни изменения

На месечна база в еврозоната производственото оборудване бележи спад с 2,3%, стоките за дълготрайна употреба с 1,7%, части и компоненти (междинни стоки) с 1,2%, недълготрайните стоки с 1% и производството на енергия с 0,6%.

В ЕС 28 при производственото оборудване спадът е от 1,6%, частите и компонентите 1,1%, стоките за дълготрайна употреба 0,6%, а производството на енергия намалява с 0,5%.

Сред страните членки за които има налични данни най-големи, спадове на промишленото производство се наблюдават в Ирландия (-7,5%), Португалия (-2,5%), Германия и Литва (и в двете по -1,9%).

Най-голям ръст бележат Естония (+4,5%), Гърция (+3,1%) и Малта (+2,6%).

Годишни изменения

Производството на енергия в еврозоната намалява с 5,2% в еврозоната през ноември  2018 г. на годишна база. Спадът при  производственото оборудване е 4,5%, при стоките за дълготрайна употреба 3,5%, при частите и компонентите 3%, а при недълготрайните стоки 0,1%.

В ЕС 28 енергийното производство спада с 4,3% на годишна база, производственото оборудване с 3%, частите и компонентите с 2,2%, стоките за дълготрайна употреба 1,4%, докато производството на  недълготрайните стоки расте с  0,7%.

Сред страните членки, изпратили данни, най-големи са спадовете на индустриалното производство в
Ирландия (-9,1%), Германия (-5,1%), Португалия (-2,9%) и Испания (-2,8%).

Ръстове бележат Естония (+7,9%), Полша (+5,3%) и Унгария (+3,5%).

Източник: Евростат

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари