IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин постави задача: Да се подобри жизненият стандарт в Русия

За подобряване на пътната мрежа през идните шест години трябва да бъдат отделени 200 млрд. долара, обеща президентът

13:29 | 01.03.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин очерта в своята реч към нацията редица амбициозни икономически цели, обещавайки увеличаване на жизнения стандарт, подобряване на здравеопазването и образованието, изграждане на модерна инфраструктура в годишното си обръщение пред парламента, предадоха световните агенции.

Междувременно в отговор на американската противоракетна отбрана, руският президент представи в изказването си нови типове ракети на местните въоръжените сили. Путин представи, между другото, тежка междуконтинентална балистична ракета, поредица от нови ядрени оръжия, неуязвими за прехващане от противника и ново хиперзвуково оръжие. Никое от тези оръжия не може да бъде засечено с конвенционални средства, каза Путин в Москва.

Президентът отправи обръщението си малко преди президентските избори на 18 март, при които се очаква той да спечели четвърти мандат, отбелязва AP, цитирана от БТА. 

Русия трябва да постигне технологичен пробив, за да положи основите на бъдещо успешно развитие, заяви държавният глава. 

Той подчерта необходимостта от борба с бедността, припомняйки, че 20 милиона руснаци в момента живеят под прага на бедността, равняващ се на около 180 долара месечно. 

"Ние трябва да решим една от ключовите задачи в предстоящото десетилетие - да осигурим уверен, дългосрочен растеж на реалните доходи на гражданите, а за шест години да намалим най-малко два пъти равнището на бедността", заяви Путин

Президентът определи като ключова задача за държавата брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението да бъде увеличен 1,6 пъти през идните шест години. 

"Русия трябва не само здраво да се закрепи сред първите пет най-големи икономики в света,
но и до средата на следващото десетилетие трябва да увеличи БВП на човек от населението един и половина пъти", каза той, цитиран от ТАСС.

Путин призова да бъде увеличена ефективността на държавните разходи, както и да бъдат създадени стабилни данъчни условия, за да се осигурят средства за възходящо развитие.

По думите му делът на държавата в икономиката трябва да намалее, а делът на малкия бизнес - да достигне 40 процента.

Путин отбеляза, че страната трябва да вземе мерки за подобряване на здравеопазването и постави като цел очакваната средна продължителност на живота, в момента 73 години, да надхвърли 80 години през идното десетилетие.

Той насочи вниманието към нуждата да се насърчи развитието на обширните територии на Русия, обещавайки да удвои средствата за нови пътища и инвестиции, нови транспортни обекти и модерни комуникации. За подобряване на пътната мрежа през идните шест години трябва да бъдат отделени 11 трлн. рубли (200 млрд. долара), каза президентът, цитиран от ТАСС. По думите му движението за автомобили по строящия се Керченски мост, който свързва Крим с континенталната част на Русия, ще бъде открито до няколко месеца. Железопътният транспорт по моста пък ще тръгне догодина. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
лъска тоягата на две ракии ментак ... остави го пъпеша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
tisia
преди 6 години
...а водка пиеш ли? ...добре си се ориентирал. ... от изток изгрява слънцето! / .....абе ,до вчера "змии и гущери" бълваше по адрес на русия и руснаците ...а сега , виждаш ли, ..правил бизнес. я по-добре, *** и се гръмни! /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Наистина съм в България, но правя бизнес с руснаци(с рускини по-точно, но хайде да не отваряме темата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
tisia
преди 6 години
...ти какво чакаш бре стоене? нали си в България! ....Какво те интересуват годините и кой какво им обещава там .... на руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 10
Todor Sabev
преди 6 години
Това ми звучи като , да изпълним и преизпълним петилетката от едно време. Само че нещата зависят основно от цената на петрола и суровините. Има точна връзка на кризите и подемите в Русия и СССР с цените им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 9
khao
преди 6 години
абе това е като с енергийните проекти ... кво като го е казал, той няма намерение да го изпълни, просто влиза в предизборна кампания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Добре, но защо чак на осемнадесетата година на управлението си? Трябва ли да чакаме да властва 30 години, за да има някакъв резултат в тази посока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още