IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин замрази пенсионните спестявания на руснаците до 2022 г.

Минфин измисли начин да увеличи спестовната част на пенсиите с гарантиран пенсионен план като въведе минимална референтна доходност за частните фондове

18:50 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който ще удължи замразяването на капиталовата част от пенсията с още една година – до 2022 година. Документът ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., съобщи РИА Новости.

Законопроектът беше приет от Държавната дума в началото на декември. Тогава необходимостта от удължаване на замразяването се обясняваше с особеностите на формирането на федералния бюджет и бюджета на Пенсионния фонд.

Според Олга Павлова, член на комисията по труда, социалната политика и въпросите на ветераните, приходите от бюджета на Пенсионния фонд ще се увеличат с 634 милиарда рубли, поради което ще бъде възможно да се насочат допълнителни приходи към текущи плащания на осигурителни пенсии.

Замразяването на капиталовата част от пенсията беше въведено за първи път през 2014 г.

Първоначално се предполагаше, че този период трябва да приключи през 2020 г. Предвид замразяването, застрахователните премии от заплатите на руснаците ще отиват изцяло към изплащането на пенсии на настоящите пенсионери. Преди това гражданите могат самостоятелно да управляват тези пари – да ги изпращат за формиране на собствени спестявания или да ги прехвърлят в застрахователната част.

По-рано през декември беше съобщено, че Министерството на финансите е измислило начин да увеличи спестовната част на пенсиите на руснаците по нова пенсионна система – гарантиран пенсионен план. Предлага се да се въведе минимална референтна доходност за частните пенсионни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още