IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

В Германия пристигащите от Източна Европа сезонни работници са подлагани на по-строги проверки за здравето и безопасността

12:07 | 10.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Беритбата на плодове и зеленчуци в Западна Европа е в ход, като сезонни работници събират реколтата във водещия производител Испания. Разходите обаче растат, тъй като фермерите се страхуват, че трета вълна на COVID-19 може да доведе до повторение на нарушенията на снабдяването с работници през 2020 г., пише Ройтерс.

Работодателите разчитат много на работници от Африка и Източна Европа, но много от тях не можеха да пътуват миналата година, тъй като границите бяха затворени при първата вълна на пандемията. В супермаркетите се появи недостиг на ключови стоки, а цените нараснаха, тъй като потребителите се презапасяваха.

Случаите на коронавирус в Европа отново растат, засилвайки риска от загуба на реколта, което се прибавя към разходите на фермерите за всичко – от допълнителен транспорт, за да спазват работниците социална дистанция, до закупуването на защитно облекло за сезонните работници.

В североизточната испанска област Каталуния фермерът Жозеп Кабре казва, че е похарчил 6000 евро за маски и друго защитно оборудване за седем сезонни работници от Западна Африка, които берат ябълки, круши и праскови във фермата му.

„Имаме късмет и доколкото ни е известно никой от нас не се е заразил с COVID-19“, отбелязва Кабре и допълва, че затварянето на бизнеса му за 15 дни може да означава загуба от 150 хил. евро.

„Бар или магазин може да затвори за 15 дни…, но ако не прибера плодовете в точното време, а го направя по-късно, това би било вредно. Да спрем за 15 дни би било икономическа катастрофа“, казва Кабре.

Той опитва да дава на работниците задачи, за да ги държи на дистанция, и спрял да използва микробус с девет места, за да ги отвежда в полето близо до град Лерида, а вместо това използвал няколко микробуса и възстановявал транспортните разходи на работници, които пътували сами.

Лерида се превърна в огнище на заразата миналото лято, отчасти свързано с мигрантите, търсещи сезонна работа за бране на плодове.

Тази година хиляди работници пристигат с чартърни полети от Мароко, за да помагат в събирането на реколтата в Испания за първата голяма беритба на ягоди в южната провинция Уелва.

„Мерките срещу COVID ни принуждават да наемаме повече хора да вършат една и съща работа“, казва Фернандо Гомес от организацията на производителите Proexport в Мурсия, и допълва, че повишаването на минималната заплата в Испания също подлага на натиск маржовете.

Последна актуализация: 00:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Предстявям си как студенти от Кеймбриджкият и Оксфордският университет бера реколта. Да си допълня, европейският план за възтановяване, като нищо може да поеме предпазните средства за сезонните работници, като това ще стимулира и производствата на тези средства, т.е. още работни места. Не на последно място, но полето риска от инфекция е доста по-малък от повечето заводи, където почти не са прекъснали производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
В Европа студенти няма ли бре! Европейските държави да не се оплакват, че сезонните работници донасят корона вирус, защото е обратното, сезонните работници носят освен пари и вируси от тези държави. В България вируса да не дойде от Китай или със прелетните птици миналата пролет! Дойде от Европа, дали от сезонни работници, постоянни или туристи, няма значение, но от там. Европа се справя доста зле с пандемията, така че да не обвиняват "чуждите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 2 години
Жозеп похарчил 6000? за предпазни средства за 7 работника. Жозеп да ти имам проблема с недостига на работна ръка, но да ти имам и парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още