Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Romgaz опитва да купи дела на Exxon Mobil в блока "Нептун" в Черно море

Ако сделката бъде финализирана, единствен оператор на блока ще бъде румънското звено на OMV - OMV Petrom

Romgaz опитва да купи дела на Exxon Mobil в блока "Нептун" в Черно море

Снимка: Romgaz

Румънската Romgaz води преговори за откупуване на дела на Exxon Mobil в блока "Нептун" в Черно море, става ясно от съобщение на румънската държавна компания. Местни медии съобщават, че държавният гигант е подал заявление за участие в търга на 30 март 2021 г.

Exxon притежава дял от 50% в полето, а партньор в проучвателните им дейности в него от 2008 г. е OMV Petrom, част от структурата на австрийската OMV. Ако сделката бъде финализирана, OMV Petrom ще бъде единственият оператор на блока, посочват още от Romgaz.

Още по темата

OMV участва и в консорциум за проучване на блок "Хан Аспарух" в българското крайбрежие. През 2016 година компаниите съобщиха за находка на петрол в блока, но оттогава няма подробности за разкритието.

От 40 години имаме опит в проучванията на Черно море, коментират по повод възможността да станат единствен оператор в блока "Нептун" от OMV Petrom. От компанията допълват, че регионът е "уникална възможност" за Румъния и те ще допринесат за нейното материализиране.

В Romgaz определят блока като стратегически проект за развитието на газовия сектор в страната.

В периода между 2008 - 2016 година в проучванията в блок "Нептун" са вложени 1,5 млрд. долара, отчитат от OMV Petrom. Направени са две 3D сеизмични проучвания и няколко сондажа. През 2012 година беше потвърдено наличието на природен газ.

През 2017 година операторите на блока започнаха да анализират находката и да обмислят своето финално инвестиционно решение. И досега обаче такова не е взето.

Още от 2019 година има спекулации, че американската комапния иска да се изтегли от блока, но официално решението за това беше обявено през ноември 2020 г. Очакванията са, че финалното инвестиционно решение за проекта ще бъде обявено в първото тримесечие на 2022 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 20 юни