IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромпой и Барозу с препоръки към САЩ, Япония и Китай преди срещата на Г-20

Членовете на Г-20 трябва да задълбочат сътрудничеството си, за да се гарантира устойчиво глобално икономическо възстановяване, посочват лидерите на ЕС

15:41 | 26.05.12 г. 5
Ромпой и Барозу с препоръки към САЩ, Япония и Китай преди срещата на Г-20

САЩ и Япония трябва да се справят с данъчните си въпроси, а Китай – да разхлаби рестрикциите върху юана, тъй като трите държави споделят отговорността с Европа за възстановяването на глобалното икономическо здраве.

Това заявиха лидерите на Европейския съюз (ЕС) в навечерието на срещата на 20-те най-развити световни икономики, която ще се състои през юни, предаде Ройтерс.

В писмо, адресирано до 27-те лидери на държавите-членки на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой посочват, че Европа прави всичко възможно са справянето с кризата.

"Европа се активизира и пое специална отговорност за обезпечаването на финансовата стабилност на еврозоната и ние ще продължим да го правим", се казва в писмото.

“Сега всички членове на Г-20 трябва да увеличат своите усилия и да задълбочат сътрудничеството си, за да се гарантира устойчиво глобално икономическо възстановяване", пише още в писмото.

В писмото се препоръчва САЩ да избегнат падането от "фискалната скала" - проблемите, които биха могли да произтекат от повишенията на данъците и съкращенията на разходите, предназначени да влязат в сила в края на годината.

Щатите и Япония освен това е необходимо да подготвят надеждни средносрочни фискални планове за консолидация, препоръчват Барозу и Ромпой.

Китай също е призован да направи редица реформи, включително и да премине към пазарно определян обменен курс на юана.

Ромпой и Барозу посочват още, че ЕС е на път да приложи реформите на Международния валутен фонд (МВФ) като част от глобалните усилия за укрепване на финансовата архитектура.

"Подчертаваме, че пълното прилагане на реформите е критичен елемент за засилване на легитимността, доверието и ефективността на МВФ", казва се в писмото им.

Те допълват, че фондът трябва да бъде готов за "конструктивни дискусии" относно преразглеждането на правилата за квотите, “като се вземе предвид необходимостта от подобряване на отчетността на МВФ, надзора и ефективността”.

Реформата на финансовия пазар трябва да бъде друга основна тема за дебати по време на срещата на лидерите на 20-те водещи световни икономики, се казва още в писмото.

"ЕС е на път да приеме всички финансови реформи до 2013 г. и очакваме нашите партньори да се движат заедно с нас", подчертават лидерите на Еврообщността.

Те също така призовават Г-20 да се справи с търговските бариери, за да задвижи икономиката и да се създадат условия за растеж и нови работни места.

"Неотдавнашният ръст на протекционизъм е основна грижа и Г-20 трябва да засили съществуващия механизъм за мониторинг", посочва се в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
И двамата са утописти до степен комунизъм. И дори пред себе си немогат да признаят, че в европейския модел както го налагат, има нещо сбъркано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Кой дава съвети... Еврозоната все още е факт, благодарение на Германия. Ако тя не дава парите с валутния блок е свършено. Точно Ромпой и Барозу са тези, които най-малко имат право да дават съвети към страни като САЩ, Япония и Китай, защото всички проблеми идват от самия ЕС, който дава пари на държави, които имат ниска производителност и не могат да възстановят дадените им кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
belv
преди 11 години
Както винаги правото е на страната на силния. Европа излезе победена от Втората световна война. Безспорни победители са САЩ и Китай. Европа пак ще бъде наказана, защото с цялата си досегашна политика клати глобализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Естествено, че Европа дава съвети на останалите може на пръв поглед тя да изглежда в най-незавидното положение, но в действителност Европа е единствената която действително прави някой реформи, който със сигурност ще се наложи да направят както САЩ така и Япония, но те засега са си заровили главите в земята и не искат да погледнат реалностите такива какви са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Интересно! Европа показва че и е писнало държави които са много по зле от нея да я клатят. Това е добре, но има ли с какво да отговори на удара.Че тече световна икономическа война на журналята явно не им е ясно, дано все пак силите / съглашенията са като обикновено. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още