Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Румъния подкрепя туризма, хотелиерите и ресторантьорите с 500 млн. евро

Схемата на румънското правителство получи одобрението на Брюксел

Румъния подкрепя туризма, хотелиерите и ресторантьорите с 500 млн. евро

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри румънската схема за подкрепа на туристическия бизнес, включително и туристическите агенции, хотелиерите и ресторантьорите в условията на пандемия от коронавирус . Правителството ще отпусне директни грантове в размер на до 20% от загубите на засегнатите от тези икономически сектори в общ размер на почти 2,5 млрд. леи (500 млн. евро).

Схемата не противоречи на правилата за отпускане на държавна помощ в ЕС, сочи заключението на Брюксел.

Още по темата

Компаниите, развиващи дейност в тези сектори, трябва да докажат размера на загубите си в периода 1 януари - 21 декември 2020 година спрямо същия период на 2019 година. С получените средства ще бъдат покрити нуждите от ликвидност, за да могат да продължат да съществуват и след края на кризата.

Според предвидените правила максималния размер на отпусканата помощ ще бъде до 1,8 млн. евро на бенефициент, а схемата ще действа до 31 декември 2021 година.

Заради увеличаващите се случаи и широкото разпространение на коронавируса в последните месеци на 2020 година Румъния ограничи много бизнеси, включително и заведения за хранене, барове и кафенета.

Към момента в "зелени" и "жълти" зони, тоест с по-малко случаи на коронавирус, ресторантите, баровете, театрите и други обекти работят с до 30% от своя капацитет. В "червените" зони обаче има пълни блокади. Навсякъде в страната маските са задължителни на закрити и открити публични места.

Хотелите в момента са отворени, сочат публикации в местните медии.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата