IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини заплаши с оставка, ако не успее да намали данъците с 10 млрд. евро

Засилват се притесненията на членовете на движението "5 звезди" относно възможността вицепремиерът да предложи предсрочни избори

16:37 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер Матео Салвини повиши залога в бюджетната битка с Европейската комисия (ЕК), като заяви, че ще подаде оставка и ще свали правителството, ако не успее да намали данъците с 10 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Италия преговаря с Брюксел относно преразглеждането на държавния бюджет с идеята да предотврати дисциплинарната процедура на Европейския съюз (ЕС), предизвикана от извънредно високия дълг на Рим.

ЕК очаква дългът на Италия да нарасне още от около 132% от брутния вътрешен продукт (БВП) в момента. Установеният в ЕС праг е 60% от БВП.

Окуражен от силното представяне на ръководената от него партия „Лига“ на европейските и местните избори, Салвини поиска редуцирането на високата данъчна тежест на Италия да се превърне в основен приоритет за правителството.

Изборите измениха баланса на силите в управляващата коалиция, съставена от „Лига“ и движението „5 звезди“ на Луиджи ди Майо, които имат мнозинство в парламента и сред министрите в кабинета на премиера Джузепе Конте.

С удвояването на гласовете за „Лига“ от 2018 г. насам Салвини действа де факто като премиер, което подхранва опасенията сред членовете на „5 звезди“, че той може да предложи предсрочни избори.

Салвини многократно е заявявал, че правителството ще продължи да действа до края на своя мандат, стига то да е в състояние да предприеме ключови мерки, сред които и намаляването на данъците.

„Няма сериозни данъчни облекчения, които могат да струват по-малко от 10 млрд. евро“, посочва Салвини пред италианския всекидневник Corriere della Sera, като добавя: „Италия се нуждае от смела данъчна реформа. Мой дълг е да я прокарам... ако те не ми позволят да го направя, ще трябва да се сбогувам и да напусна“.

Според него намаляването на данъците е единственият начин да се постигне икономически растеж.

Стефано Буфани, заместник-секретар на движението „5 звезди“ посочи, че данъчната редукция е „фундаментална, но човек трябва да я направи наистина, а не във вестниците“.

Италия е изправена пред трудности по отношение на своя бюджет за 2020 г. що се отнася до преговорите с Брюксел. Правителството обеща да избегне планираното увеличаване на данъка върху добавената стойност, от което в рамките на следващата година се очакват да постъпят 23 млрд. долара допълнителни приходи.

Премиерът Джузепе Конте смята, че ще стане ясно през следващите дни дали ЕС ще настоява за ангажименти и по отношение на бюджета за 2020 г.

Той оспори прогнозите на ЕК и изрази увереност, че Италия ще може да избегне дисциплинарни действия.

„Правилата трябва да бъдат спазвани, но аз оспорвам техните оценки за растежа, защото разполагам с числата. Актуализацията на бюджета (която правителството ще представи в сряда) съдържа тези цифри”, посочи Конте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още