Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сасоли: ЕС се нуждае от повече мерки, за да се възстанови от кризата

Необходимо създаването на фонд за икономически възстановяване, за да се споделят разходите за този процес от европейските страни, подчерта председателят на ЕП

Сасоли: ЕС се нуждае от повече мерки, за да се възстанови от кризата

Давид Сасоли. Снимка: Ройтерс

Страните от Европейския съюз (ЕС) се нуждаят от повече мерки, за да се възстановят от кризата, причинена от разпространението на коронавируса, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли относно заседанието на министрите на финансите на страните от еврозоната.

„В този момент има нужда да се направи много повече. Нашите граждани, предприятия, семейства, млади хора са притеснени от неясното бъдеще, защото във всички наши държави тази криза и извънредните ситуации в областта за здравето ще унищожат милиони работни места“, подчерта Сасоли. 

Още по темата

По неговите думи през последните седмици, когато Европа действа, реакциите ѝ  са били в отговор на кризата. Пример за това е облекчаването на правилата за държавна помощ, което позволи на нашите държави да предприемат мощни мерки в подкрепа на своите граждани и предприятия, подчерта председателят на ЕП.

„А там, където Европа не се е намесила, националният отговорът е бил слаб или изобщо е липсвал. Затова националните правителства трябва да поемат голяма отговорност. Защото точно сега ни трябват инструменти, с помощта на които да преодолеем тази спешна ситуация и да започнем с план за възстановяване. Трябва да сме подготвени за последиците от тази криза, за да не се претоварят националните системи“, заяви Сасоли.

Той припомни, че Международната организация на труда (МОТ) вчера е заявила, че 2,5 милиарда души по света ще изпитат отрицателни последици от кризата.

„Колко милиона души ще бъдат засегнати в Европа? Ние имаме задължение да ги защитаваме на север, на юг, на изток и на запад. Досега приложихме значителни мерки: подкрепа на националните системи за ограничаване на безработицата (SURE); подобрени условия за използване на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за страни, които искат да го използват; рефинансиране на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочено основно към защита на малките и средните предприятия; и финансовата „базука“ от ЕЦБ в подкрепа на банковата ликвидност и за закупуване на публични и частни облигации“, изтъкна Сасоли.

Той посочи, че е необходимо създаването на фонд за икономически възстановяване, за да се споделят разходите за този процес от европейските икономики.

„Това ще отнеме много средства, бюджетът на ЕС е твърде ограничен и няма да бъде достатъчен. Трябва да намерим нови, извънредни и споделени начини за финансиране. Това не е само въпрос на солидарност, а е в интерес на всички, като се има предвид дълбоката взаимовръзка между европейските икономики. Сривът на една държава неизбежно би довел до драматични последици във всички останали. В този контекст отговорът на Еврогрупата трябва да съответства на предизвикателството“, коментира още Сасоли.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако