IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще напуснат ли банките Великобритания, ако тя напусне ЕС?

Несигурността около бъдещето на страната като част от Съюза е предпоставка за по-лош бизнес климат

10:48 | 16.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Двете големи банки JPMorgan и HSBC са в процес на преговори за преместване на част от своя бизнес от Великобритания в Люксембург. Тези действия са свързани с възможността Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз, съобщава The Times.

JPMorgan е близо до създаването на банка, базирана в Люксембург, за да се справи с транзакциите от еврозоната, проправяйки път за още американски банки да преместят бизнеса си извън Обединеното кралство, ако се сбъдне сценарият с излизането на държавата от Съюза.

Двете финансови институции обсъждат и по-строгите правила, въведени от Европейския съюз, за осъществяване на бизнес извън рамките на еврозоната, съобщава вестникът.

Седалището на JPMorgan за Европа ще остане в Лондон. Не се очаква и голямо преместване на работни места към Люксембург, съобщават източници ,запознати с въпроса, пред The Times.

Евентуалното напускане на ЕС от страна на Великобритания няма да стане веднага след гласуването, а ще е нужно известно време, за да се осъществи, заяви JPMorgan миналата седмица. Също така несигурността около това събитие ще окаже негативно влияние върху бизнес климата, инвестиционните решения и растежа.

HSBC са уведомили британското финансово министерство за намеренията си да преместят седалището си в Люксембург и разговорите с властите са част от този процес, съобщава още The Times.

Призиви главната квартира на HSBC да се премести в Азия дойдоха от акционери на банката през април. Като причина за това се посочват високият данък върху банките, който налага Великобритания, и други разходи, свързани с помещаването на седалището в Лондон.

Припомняме, че в края на миналата година Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри, позовавайки на разпространени неофициално документи, че повече от 300 компании, сред които производителят на безалкохолни напитки PepsiCo, застрахователната компания AIG и германската банка Deutsche Bank, са сключили споразумения с Люксембург с цел намаляване на данъците. Из разпространените документи има стотици данъчни решения, които Люксембург предоставя на корпорациите, търсещи благоприятно данъчнo третиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още