IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще загуби повече от ЕС заради референдума за имиграцията

Според Барозу вотът ще донесе значителни проблеми на страната

13:09 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария ще загуби повече от ЕС заради референдума за имиграцията

Европейският съюз уважава решението от референдума в Швейцария, но то създава извънредна ситуация, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той твърди, че вотът за ограничаването на имиграцията ще създаде проблеми на страната, а властите трябва да намерят изход от ситуацията.

Правителството трябва да реши как да действа, но трябва да започне и преговори с ЕК в рамките на съществуващите принципи в договорите, подчерта Барозу.

Ден след провежданеето на референдума, на който избирателите заявиха желанието си за въвеждане на квоти за имиграцията, ЕК изрази съжалението си от резултата.

По думите на Барозу Швейцария ще загуби повече от ЕС след гласуването на референдум за ограничаване на имиграция. Причината за това ще е фактът, че тя не може да се възползва от всички предимства на най-големия пазар в света без осигуряването на взаимен достъп.

Барозу коментира, че решението с минимално мнозинство на швейцарския референдум да се възстановят квотите за имигранти в нарушение на сключено споразумение с ЕС, ще има сериозни последствия за отношенията между богатата алпийска държава и заобикалящия я 28-членен блок.

Председателят на ЕК не спомена за конкретни санкции. Въпреки това той намекна, че решението би могло да доведе до това швейцарците да загубят правото да живеят и работят в ЕС, включително в Германия, Франция и Италия. От своя страна швейцарските компании могат да се сблъскат с редица препятствия.

Повечето политически партии и деловите среди в Швейцария бяха против предложените в референдума ограничения за имиграцията.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още