IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите икономически данни задържаха повечето европейски индекси на червена територия

Френската Remy Cointreau отчете ръст в стойността на своите книжа от 6,4%, с което оглави индекса Stoxx 600

19:45 | 03.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на слабите икономически данни, които отново засилиха опасенията на инвеститори, анализатори и политици относно риска от глобална рецесия, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,02 на сто до 377,46 пункта.

Германският показател DAX остана непроменен.

Френският индекс CAC записа ръст от 0,30% до 5438,77 пункта.

Британският измерител FTSE остана в негативна територия, изтривайки 44,90 пункта, или 0,63%, приключвайки деня на ниво от 7077,64 пункта.

В Германия, индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите за септември беше преразгледан до 51,4 пункта спрямо първоначално отчетените 54,8 пункта. Последното четене на данните регистрира най-слабите темпове на разрастване в сектора на услугите от септември 2016 г.

След излизането на последните данни за икономиката на Германия доходността по десетгодишните облигации се понижи с 3 базисни пункта до -0,58%. Доходността е под нулата вече в продължение на пет месеца, като това отразява нарастващата загриженост за перспективите за икономиката.

Във вторник петте водещи германски института за икономически проучвания понижиха своите прогнози за икономическия растеж на страната, позовавайки се на проблемите на местните производители, които изпитват сериозни затруднения на фона на спада в глобалното търсене и продължаващите търговски сътресения.

Брутният вътрешен продукт на Германия се очаква да нарасне с 1,1% през 2020 г., прогнозират експертите в последната си двугодишна перспектива, публикувана в сряда. През април тази година те очакваха ръст от 1,8%. Техният доклад представлява основата на прогнозите на правителството, които трябва да бъдат актуализирани около средата на октомври.

Основният фактор в понижените перспективи продължава да бъде търговската война между САЩ и Китай. Във вторник високопоставени представители на Американското търговско председателство заявиха, че САЩ ще наложат мита върху стоки на Европейския съюз след победата в Световната търговска организация (СТО).

Митата ще влязат в сила на 18 октомври. САЩ планират да въведат налози от 10% върху самолети от ЕС и от 25% върху земеделски и други стоки, съобщават официалните представители. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Airbus в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Boeing, което включва европейски компоненти.

При индивидуалните акции френската Remy Cointreau отчете ръст в стойността на своите книжа от 6,4%, с което оглави индекса Stoxx 600.  В същото време акциите на H&M поскъпнаха с 5,3 на сто, след като компанията за търговия с модни стоки обяви своя корпоративен отчет, който отбелязва покачване за първи път от две години.

Цената на книжата на самолетостроителя Airbus се повиши с 4,6 на сто.

Британската DS Smitch потъна до дъното на Stoxx 600, регистрирайки спад в стойността на акциите си в размер на 5,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още