IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще наложат мита върху самолети и земеделски стоки от ЕС

Те трябва да влязат в сила на 18 октомври

23:20 | 02.10.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще наложат мита върху стоки на Европейския съюз след победата в Световната търговска организация (СТО), съобщиха високопоставени представители на Американското търговско представителство, цитирани от CNBC.

Митата ще влязат в сила на 18 октомври. САЩ планират да въведат налози от 10% върху самолети от ЕС и от 25% върху земеделски и други стоки, съобщават официалните представители. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Airbus в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Boeing, което включва европейски компоненти, уточнява БТА.

Администрацията на Тръмп публикува списък с европейски стоки, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са вината, сиренето, маслините и уискито.

САЩ няма да наложат мита от 100 процента върху стоки от ЕС, въпреки че решението на СТО им го позволява, за да оставят отворена вратата за намиране на решение, отбеляза служител на офиса на американския търговски представител.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация "голяма победа за Съединените щати". Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години, отбелязва ДПА.

"Всички тези страни ограбваха Съединените щати много години", каза американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с финландския си колега Саули Нинистьо.

Финландският президент отказа да коментира директно темата. Нинистьо обаче нарече решението на СТО "доста тежко за Европа".

САЩ и ЕС планират да проведат среща за търговски преговори на 14 октомври.

Ходът ескалира конфликтите, в които администрацията на Тръмп е замесена в цял свят на фона на усилията й да накара големи търговски партньори да променят практиките си. САЩ води търговска война с Китай и опитва да постигне ново споразумение с втората по големина икономика в света.

По-рано днес СТО разреши на Вашингтон да наложи мита върху европейски стоки за близо 7,5 милиарда долара (6,8 милиарда евро) годишно, предадоха агенциите, цитирани от БТА. Това са наказателни мерки заради незаконно отпуснатите от ЕС субсидии за самолетостроителната компания Airbus. 

Европейската комисия (ЕК) заплаши да отговори, ако САЩ наложат нови мита на ЕС, след като получиха разрешение от СТО в рамките на стария конфликт между Boeing и Airbus.

В случай на нови американски мита "ЕС няма да има друг вариант освен да направи същото", каза днес еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя все пак подчерта желанието на ЕС да се намери справедливо уреждане на конфликта.

Налагането на мита от САЩ ще има "отрицателно влияние" върху американските компании и работните места отвъд Океана, предупреди след постановлението на СТО главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори. 

Миналата седмица стана ясно, че ЕС подготвя нова „агресивна“ тактика в търговския спор с Вашингтон. Брюксел обмисля налагането на мита върху американски износ за над 4 млрд. долара, посочвайки като причина 22-годишен спор в СТО за субсидии за производство. Ако бъде одобрена, мярката ще стане факт въпреки постигнатото през 2006 г. решение на въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Разбира се, аз съм капиталист и ме интересува печалбата. За сведение имам и Руски и Турски акции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
БВП на САЩ - 11% промишлено производство, под 8% селско стопанство - другото е печатане на пари и "деривати". И вложители в американски акции. Така да се каже предполагам, че и Вие работите за увеличение на БВП на САЩ като си купувате акции на американски компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
за намаляване на работното време ще ти дам няколко примера . разсъждавай в/у тях , не ми отговаряй веднага...1. една доменна пещ се пали веднъж , когато стартира ... 24 часово производство , може да се ускори , може да се намали , но не спира . ако се намали работното време минават от 3 сменен режим на 4 сменен ... спират я за основен ремонт или разрушаване веднъ-дваж през живота й ...2. в нефтените рафинерии като стартират реакторна колона - пак същото като 1...3. една ВЕЦ е пак така , вдигат стената , пълнят с вода язовира и започва да въртят турбините ... няма спирка ... 24 часа обикновенно по 15-20 години ... спират за основен ремонт и пак :)))4. в АЕЦ е същото ... зареждат блока с гориво и започва ... 24 часа/7 дни ...5. пречиствателните станции са същото нещо ... дето един познат разправяше , л**ната идват постоянно нема как да спрем да работим :)))6. елетроразпределението е същата работа ...7. да не ти се налага с малко дете да търсиш в 24:00 лекар за ухото че го боли :))) ... случва се често на малките деца , или да търсиш добър хирург да му намести и гипсира нещо по крак или ръка ... или да търсиш добър хирург и екип за операция на язва или инфаркт ...8. в животновъдството нема спирка също , те си искат да ядът животните и това е :)))9 ... мога да изброявам още доста дейности , дето всички сме свикнали с тях и тяхната непрекъсваемост , а реално зад тяхната стока/услуга стои доста работна сила , която е незабележима от първи поглед ...сега си представи минаването от двусменен или трисменен режим на трисменен/четирисменен поради отрязване на 2-3 часа от работното време ...първо трябват хора за това второ трябват пари за новите хора дето ще се назначаттрето въпроса е колко ще плащаме като потребители за новите стоки/услугиако няма да вдигаме цените заради новият труд - значи намаляваме заплатите съобразено положения трудако ще плащаме колкото досега но за по-малко труд значи вдигаме съобразено ценитеа за работите дето няма да им се отрази намаляването на работното време , ами те толкова си струват по принцип :))) ... да минават още от сега на базов доход/ социални помощи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis16
преди 4 години
амии аз го виждам като чудесна идея начи Бойнг нема фръкне повеке туга и нема ядеме Сашевско ГМО еееее че евала ве, кво повече искат ?!? .... съгласен ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
'пха-ха-ха - направо да не ходиш на работа , а ?' -- не е валиден контра аргумент на неговото предложение ... логическата заблуда да свеждаш избора само до двете крайности, въпреки че той не е предложил това, мисля че се наричаше "Фалшива дилема"! :):) Импа често е ползва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Един не излезе да каже, че човек не може да стой фокусиран по 8 часа на ден, за какъв *** ни е 8 часов работен ден? Половината професии на 6 часа, ще произвеждат точно толкова, колкото и на 8.----на 100% съгласен, отдавна съм ти го казвал че е време да се намали раб. ден. Това е даже една от основните причини за демографската криза според мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
ха ха ... коментара ти отговаря по смисъл на ника ти :)))"сбирщина на криворазбрана демокрация, клоняща към комунизъм" - и на двете люлката е Европа , на всички други места по света са привнесени :)))"колят и бесят" - ей , нема насищане на "кръв и зрелища" ..."Масата нови технологии идват от САЩ, произвеждат се някъде в Азия и се продават тук." - очевадно не си влизал в съвременно предприятие или завод . масово технологиите в металургия , машиностроене , транспорт , медицина , земеделение са европйески ... МАСОВО ... от тук накъдето се сетиш се изнасят ... светът не е само електроника ...хитлер ... дори не споменавай имената на сатрапите от съвременната история редом до сегашни политици ...базовият доход - ами пробва ли са ама не е станало , приеми го като неуспешна иновация :)))"Един не излезе да каже, че човек не може да стой фокусиран по 8 часа на ден, за какъв *** ни е 8 часов работен ден?" - пха-ха-ха - направо да не ходиш на работа , а ? лаик като теб има ли си на идея защо графика за поставяне на климатици е по 2-3 месеца ? мхм ? действителната причина ? защо поръчката на читава дограма за апартамент с поставянето отнема 2-3 месеца ? имам познати с график по 6 месеца напред за врати ... 6 часа а ?!? намери си смислена работа дето да те прави щастлив и да печелиш добре и да си полезен на хората ... :))) ... тъй мисля :)))"Образованието е същия батак, учат се безсмислени предмети, след като вече си покрил базата, вместо да гледат да ги ориентират на някъде по от рано." - кой си ти да определяш бъдещето на децата ? аман от хора дето да дават посока и наклон на другите . спри се ... образованието ДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ И ОТВАРЯ ВРАТИ !!!!!!!!! кой как ще го прилага е негов личен избор , ако иска да проси след едно или две висши образования си е негов личен избор , ако иска да е полезен на себе си и на обществото моще да го направи по 100 разлини начина :)))и докога ще дърдорите за пусти мaнафсkи паради , как един не се намери да каже : -ЕЙ , от глобализацията най ми харсва , че всички жени лятото носят впити ластични къси панталонки и оформящи уп-сутиени ... как се в главата и устата са ви гей-паради ... почвам сериозно да се замислям за ориентацията на няколкото тука пишещи постоянно за това ... :))) ... а ? има ли нещо ляво ? ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Тъжно е, че ЕС от икономически съюз се превърна в някаква сбирщина на криворазбрана демокрация, клоняща към комунизъм. С целия тоя ресурс, дето се налива в разни Габриели и прочие, ЕС трябваше да се развива повече технологично и да "колят и бесят" по света. Технологично ЕС е мъртъв. А без тях, прогрес няма. Масата нови технологии идват от САЩ, произвеждат се някъде в Азия и се продават тук. Някакви супер компютри щяха да взимат, ама то докато Ханс напише какво да има в тях, Грета одобри искането и докато стигнат до бай Иван, са минали 3-4 години, а в света на технологиите, това е доста време.Отдавна ЕС няма и добри политици, дори Хитлер е бил по-добър управляващ от сегашните, за разлика от тях, той поне е имал някаква посока (била тя и ***), успял е да накара всички да работят за тази цел. В момента всичко е мигранти, манафски паради, бюрократщина и да не засегнеш чувствата на някого. Ама да пробвали с базов доход, ама онова да пробвали. Вместо да гледат как да направят труда по-ефективен, те гледат как да наливат повече в неработещите. Един не излезе да каже, че човек не може да стой фокусиран по 8 часа на ден, за какъв *** ни е 8 часов работен ден? Половината професии на 6 часа, ще произвеждат точно толкова, колкото и на 8. Образованието е същия батак, учат се безсмислени предмети, след като вече си покрил базата, вместо да гледат да ги ориентират на някъде по от рано. Унивеститети с 100 специалности, с които единственото, което можеш да работиш след това е просяк в някой подлез. Това е един порочен кръг, защото тъпите хора, мнение по въпроси за управлението на държавата - нямат. Те гледат само как да се нядът и напият и до там. Ако продължава така, до 50г., не мисля че ще има ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 7
rooctcho
преди 4 години
Значи е време за партньорство с Русия и Китай. Да ги видим САЩ как ще спукат от злоба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
mick
преди 4 години
Състезават се по печатане на пари... и източват и изкупуват останалите държави по света. Вижте им дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още