IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията на домакинствата в Европа са намалели през третото тримесечие

Разполагаемият доход на домакинствата от еврозоната е продължил да се свива

18:54 | 30.01.12 г.
Спестяванията на домакинствата в Европа са намалели през третото тримесечие

Нивото на спестяванията на домакинствата в еврозоната се е понижило с 13,3%, а в Европейския съюз (ЕС) - с 10,9%, през третото тримесечие на миналата година спрямо второто, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Разполагаемият доход на домакинствата в еврозоната за периода е ускорил спада си до 0,4%, след като през второто тримесечие на годината регистрира понижение от 0,1%, посочват от евростатистиката.

Именно на спада на разполагаемия доход се дължи и намалението на спестяванията в еврозоната, поясняват от Евростат. Реалните потребителски разходи на домакинствата от еврозоната обаче са се увеличили с 0,1% през третото тримесечие на 2011 г., показват данните.

Брутните инвестиции на домакинствата от ЕС в периода юли-септември 2011 г. леко са нараснали до 8,5% от 8,4% през предходните три месеца. В еврозоната обаче брутните инвестиции на домакинствата са останали без промяна на ниво от 9,1%.

За същия период брутните бизнес инвестиции на нефинансовите корпорации са нараснали и в държавите от еврозоната, и във всички страни-членки на ЕС, до съответно 21,1% и 20,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още