IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици арести по време на демонстрации в Москва

Протестиращите настояват за допускане на независими кандидати и членове на опозицията до изборите за новия общински съвет на столицата

17:12 | 27.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 200 души са били арестувани по време на днешните протести в Москва, съобщи правозащитната организация ОВД-инфо, цитирана от DPA. Стотици руски активисти протестират пред кметството в руската столица, след като няколко опозиционни кандидати не бяха допуснати до предстоящите избори за общински съвет.

По-рано полицията предупреди за участие в неразрешената демонстрация - в разговор с московчани и туристи. Длъжностните лица щели да предприемат „всички мерки". На много места има контролно-пропусквателни пунктове и проверки на демонстранти.

Протестиращите настояват за допускане на независими кандидати и членове на опозицията до изборите за новия общински съвет на Москва на 8 септември. Преди това редица политици, като изтъкнатия кремълски критик Иля Яшин, не бяха регистрирани като кандидати, тъй като се твърди, че не са си подсигурили необходимия брой подписи или документите им са съдържали грешки.

Като цяло избирателната комисия е отказала да регистрира 57 кандидати, а 233 са били допуснати. В момента в общинския съвет на руската столица има 45 места.

Според решенията на властите в Общинския съд в Москва са постъпили около 30 жалби, пояснява агенция „Интерфакс“. В някои случаи те са били отхвърлени, а при други се чакат решенията.

В продължение на почти две седмици протестиращите редовно излизат на улицата. По време на протест преди седмица участваха 20 000 души. Известният критик на Кремъл Алексей Навални призова за участие, а в сряда бе осъден от съд на 30 дни арест. След това той възобнови призивите си за протести.

Възмущение у опозицията предизвиква и фактът, че в последно време полицията засилва действията си срещу нея. Яшин съобщи в събота, че е бил откаран в полицейско управление и разпитван – в продължение на часове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Следствието изразява благодарност на опозиционна телевизия за кадрите с правонарушители:https://politikus.ru/v-rossii/121439-sledstvennyy-komitet-vyrazhaet-blagodarnost-telekanalu-dozhd.htmlОт руските ***, по-големи няма :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
Това твоето ми бие на латентен хомосексуализъм с елементи на хомо-мазо влечение към ролеви игри в позицията на роба който го бият с камшик и му стъпват по главата с ботуши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
"тъй като се твърди, че не са си подсигурили необходимия брой подписи или документите им са съдържали грешки."И как решавате по презумпция, че властите лъжат, а опозиционерчетата са прави? Помислете малко - става протест - а тия 57 "онеправдани" опозиционни кандидати ЗАЕДНО изкарват на тоя протест 0.14% от населението на Москва - и то ако цифрите за 2000 протестиращи са верни - нещо което аз никъде не видях визуално - гледайки новини. От тая гледна точка как да повярваме, че те са събрали нужната подкрепа, за да участват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
cum on ABBA face
преди 4 години
https://***.news.com.au/finance/economy/world-economy/the-world-in-2025-china-loses-power-russia-wont-exist/news-story/7394f3e24dca89039de5ebfe24503c6c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
https://wikileaks.org/gifiles/docs/72/723539_us-russia-belarus-serbia-serbian-parties-far-right-groups.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 19
cum on ABBA face
преди 4 години
суркай ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 26
ABBA
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=YlSoaUh6LIoт.е. защо се самоубиват френските полицаи...Ивайло Желязков, кой ти разреши тук да имаш 2-ри акаунт?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 26
cum on ABBA face
преди 4 години
Разпада на Северна Монголия започва!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още