IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС осъди Полша на ежедневна глоба от 1 млн. евро

Причината е отказът на страната да изпълни решенията на висшия за ЕС съд относно противоречивите съдебни реформи

14:57 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Adam Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adam Wijngaert/Bloomberg

Съдът на Европейския съюз осъди Полша заради досегашния отказ на страната да изпълни решенията на висшия за ЕС съд относно противоречивите съдебни реформи в страната. Така властите във Варшава ще трябва да плащат ежедневна глоба от по 1 млн. евро.

Става дума по-специално за заповедта Полша да спре дейността на спорния дисциплинарен орган за наказание на съдии. Според решенията на съда органът не е съвместим с правилата на ЕС относно независимостта и безпристрастността на съдебната власт.

"Това е следващият етап от усилията Полша да се отдели от влиянието си върху системата на нашата държава, това е узурпация и изнудване", заяви заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета в Twitter след обявяването на решението. Той каза, че съдът "действа отвъд компетенциите си и злоупотребява с институцията на финансови глоби и временни мерки".

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от Европейската комисия, отговаряща за съблюдаването на върховенството на закона в ЕС. Глобите трябва да бъдат изискуеми, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на Европейската общност и ще започнат да се налагат от деня, в който бъде връчено решението на Варшава.

„Съдебните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и справедливи“, разкритикува тогава ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Зиобро, от друга страна, заговори за "агресия срещу Полша" и за "юридическа хибридна война".

Преди това Съдът на ЕС постанови в средата на юли, че Полша е нарушила европейското законодателство с дисциплинарния орган. Освен това в страната е издадена временна заповед за спиране на действието на разпоредбите, които упълномощават Дисциплинарния орган да се произнася по молби за снемане на съдийски имунитет и въпроси, свързани с наемането на работа и пенсионирането на съдии. Решението засегна и други разпоредби на полското законодателство, които засягат независимостта на съдиите.

Тогава Полша обяви, че спорният дисциплинарен орган ще бъде премахнат в сегашния му вид. В крайна сметка обаче той продължи да работи по стари дела. Досега тази дисциплинарната камара се смяташе за сърцето на съдебните реформи, инициирани от правителството на управляващата партия PiS. Tой може да освободи всеки съдия или прокурор. Критиците се опасяват, че това може да послужи за сплашване на „непослушни“ съдии.

Едва преди месец Съдът на ЕС осъди Полша да плаща 500 хиляди евро дневно до прекратяването на добива на въглища в рудника Туров. По мнението на съдебната инстанция това трябва да принуди страната да преразгледа отношението си към решението за спиране на дейността на предприятието. Чехия поиска по-голяма глоба - пет милиона евро на ден. От Варшава заявиха, че няма да затварят мината, тъй като това би застрашило стабилността на полската енергийна система, което според тях може да засегне целия Европейски съюз. Властите подчертаха, че искат да разрешат спора с Чехия мирно, а постановлението на съда пречи на този процес.

Електроцентралата в Туров предоставя до 7% от полското производство на енергия, която се доставя на болници, училища, домакинства и предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още