Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският съд наложи глоба на Полша за отказ да затвори въглищна мина

Страната трябва да плаща 500 хил. евро глоба на ден докато не изпълни съдебно решение

Европейският съд наложи глоба на Полша за отказ да затвори въглищна мина

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съд наложи глоба в размер на 500 хил. евро на ден на Полша заради отказа на страната да затвори въглищната мина "Туров", която е в близост до границата с Чехия и Германия, става ясно от съдебно решение.

Мината е с открит способ за добив и през 1994 година местните власти я отдават на концесия до 30 април 2020 година. Според полското законодателство концесията може да се удължи с 6 години, ако няма негативен ефект върху околната среда от работата на мината.

Още по темата

През 2019 година концесионерът поиска удължаване на срока за работа и регулаторът е дал разрешение работата да продължи до 2044 година. Това решение е коригирано със заповед на министъра на околната среда на страната, която дава правото "Туров" да работи до 2026 година.

Според съседна Чехия обаче и това решение е в нарушение на европейските правила и страната поиска Европейската комисия да се намеси като арбитър в спора, в който бяха посочени и проблеми с качеството на водите, застрашено от разширяването на дейността на мината. Прага заяви, че за удължаването на концесията трябва да бъде направена Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), а такава не е направена.

През декември 2020 година ЕК публикува мотивирано становище, с което критикува Варшава за действията по удължаване на концесията на мината за лигнитни въглища.

И тъй като Полша не е изпълнила тези свои ангажименти по европейското законодателство през февруари 2021 година Чехия поиска от Европейския съд да постанови незабавното преустановяване на дейността на "Туров" и глоба от 5 млн. евро, които трябва да бъдат платени в общия бюджет на ЕС, тъй като не изпълнява своите задължения.

През май 2021 година Съдът се съгласи, че работата на въглищната мина трябва да бъде спряна до приключване на съдебното производство. Полша заяви в своя защита, че искането е прекалено, но в крайна сметка съдът не се съгласи с това мнение и наложи дневната санкция, която е дължима докато Полша не спре работата на мината.

Решение по самата жалба, заради която е съдебният процес, още няма и се очаква на "по-късен етап", е записано още в решението на Съда.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Скъпият газ поставя европейската керамична индустрия на кръстопът